>>> Literatuur
 
Kermis is ook in de literatuur een gekend begrip. De afgelopen decennia zijn er dan ook een handjevol boeken op de Belgische markt verschenen. Stuk voor stuk informatieve en historieke werken, die rijkelijk geïllustreerd zijn met prachtige foto's van toen en nu... Een ware must voor elke kermisliefhebber!
 

Michel Follet hoeven we jullie waarschijnlijk niet meer voor te stellen. De kermisfreak is bekend van zijn rijkelijk tv- en radioverleden. Daarnaast, zoals we al vermeldden, draagt hij ook de kermis een warm hart toe.

In 1987 publiceert hij 'Foorwaarts', een boek waarin hij de kermissen keurt. Het boek werd officiëel voorgesteld op de Septemberfoor van Hasselt en dit op de, intussen van naam veranderde, Break Dance van Mark Bufkens.

Het boek 'Foorwaarts' is haast onvindbaar geworden in de boekenrekken. Wie het exemplaar nog terugvind mag zich een gelukkige eigenaar noemen...

   
Roulez Roulez... Een draaiboek van de kermis. Ook dit exemplaar is voortgevloeit uit de pen van Michel Follet. Ditmaal krijgt hij de hulp van David Detiège, bekend van Kirmes Journal.

Samen maken ze een round-up van de kermis op de startbaan van de 21ste eeuw. Roulez Roulez houdt de belangstelling draaiend voor een nobel vertier. De rit begint van zodra u de eerste bladzijde omdraait... (tekst overgenomen van Roulez Roulez)

Het boek is uitgegeven door Standaard Uitgeverij en telt 222 pagina's vol informatie en foto's...

   

Ook kermissen zelf kunnen in de spotlight geplaatst worden, zoals gebeurde met de Meifoor van Brugge.

Auteur Patrick Vanden Berghe vertelt de geschiedenis van de Brugse Meifoor van in de beginjaren tot wat het nu geworden is... Zeker een boek voor de liefhebber.

'800 Jaar Meifoor Brugge' is uitgegeven door Gevaert Uitgeverij en herbergt 216 pagina's boordevol historieke en informatieve gegevens van de Meifoor...

   
Met de opening van de Foire d'Octobre in Luik, editie 2005, verscheen er een nieuw kermisboek, 'La Foire Autrefois' genaamd.

Het naslagwerk is Franstalig en staat boordevol met nostalgische foto's. 

Het boek is geschreven door Philippe Dimbourg en kost 18 euro.

Voor geïntresseerden, het boek is te verkrijgen in alle boekhandels in Wallonië of in Vlaanderen bij de boekhandels met het ISBN-nummer 2-87351-116-8. 

   

De start van de jaarlijkse Foire Huy in het Waalse Huy (Hoei) ging er meteen een nieuw kermisboek in première.

Het kermisboek, dat de naam 'Foires en Forains de Huy' draag, neemt de lezer mee op een literaire kijk doorheen de kermissen van Huy en de kermisexploitanten van Huy.

Het boek bevat zowel kleurenfoto's als zwart/wit foto’s en is volledig Franstalig.

Dit naslagwerk is uitgegeven door de stad Huy zelf en is dan ook enkel hier verkrijgbaar...

Voor "Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten" verzamelde Antwerpenaar Bert Bevers een kleine tachtig gedichten die handelen over of geïnspireerd zijn door de kermis. Het zijn verzen van bekende en minder bekende dichters uit Nederland en Vlaanderen. Op een enkele uitzondering na betreft het werk uit de 20ste en 21ste eeuw.

Het boek "Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten" bevat niet alleen poëzie, maar ook tientallen reproducties van schilderijen en tekeningen van kunstenaars die zich net als de dichters lieten inspireren door de kermis. 

ISBN 97 89071840 692 / prijs in de boekhandel 22,50 / te bestellen via ncv@volkscultuur.nl

   

Nederlands grootste evenement in fotoboek : Een halve eeuw Tilburgse kermis in beeld.

Kermis is iets van alle tijden en bestaat overal op de wereld in verschillende uitvoeringen. Kermis is spektakel, emotie en nostalgie. De grootste kermis in ons land is die in Tilburg, die elke zomer voor anderhalve week de sfeer in de binnenstad bepaalt. Over de laatste vijftig jaar van die kermis is nu een prachtig fotoboek verschenen bij Uitgeverij Nieuwland, met teksten van Lauran Wijffels en
foto's van Persbureau van Eijndhoven.

Het boek bestaat uit 192 pagina’s met zwart-witfoto’s. Het kost € 19,90 in de boekhandel.

   

Ter gelegenheid van de 165ste kermis in Kelmis heeft de heer Iwan Jungbluth een boek uigegeven die de geschiedenis van de Kelmiser Kermis schetst. Het boek geïllustreerd met heel veel foto’s en tekst in het frans en duits geeft de oorsprong van het feest weer.

Een uitstekend werk dat zeker een ereplaats verdient bij iedereen die de kermis een warm hart toedraagt.

Dit boek is te bekomen bij Iwan Jungbluth (087/65.73.03 of iwan.jungbluth@emails.be) voor de prijs van 15 euro.