>>> Kermisnieuws juni 2014
 
> Woensdag 25 juni 2014:
 

> Kermiscultuur is cultureel erfgoed.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bracht gisteren een bezoekje aan de Sinksenfoor. Ze was er op uitnodiging van het Kermiserfgoedcomité van de Vereniging der Belgische Foorreizigers, want kermissen zijn vanaf nu cultureel erfgoed.

De kermiscultuur werd opgenomen op de Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Die erkenning is belangrijk voor de foorkramers. Het comité heeft maar liefst twee jaar gewerkt aan het dossier. Ze waren dan ook heel opgetogen dat het zover is kunnen komen.

"In heel België worden er ongeveer 2500 kermissen per jaar gehouden", zegt Steven Severeyns van het comité. In ons land zijn er rond de 1200 actieve foorreizigers. Ze komen elkaar vaak tegen en vormen zo één grote familie. Vaak zijn ze met elkaar verwant. De meesten treden al generaties lang in de voetsporen van hun ouders om het beroep verder te zetten. Er wordt ook meestal gehuwd binnen de gemeenschap.

"De kermis is een traditie die al sinds de middeleeuwen bestaat", gaat Steven verder. "Iedere gemeente kent wel zijn jaarlijkse kermis. Er worden ook vaak andere evenementen aan gekoppeld, zoals een kermiskoers of een processie. Het is een jaarlijkse traditie met een rijke geschiedenis." Net dit willen de foorreizigers graag in de schijnwerpers zetten. "Met deze erkenning willen we de kermis in een positief licht zetten. De kermis is meer dan spectaculaire attracties. We komen helaas vaak in het nieuws omwille van geluids- of andere overlast. Maar de kermis is zo veel meer."

 

 

 

 

 
> Maandag 16 juni 2014:
 

> Attractielijst Düsseldorf Grösste Kirmes am Rhein 2014.

Goed nieuws voor de kermisfanaten die alweer uitkijken naar de GröBte Kirmes am Rhein van Düsseldorf, want de organisatie presenteerde vandaag de attractielijst voor dit jaar.

Ook dit jaar beloofd het weer een prachtige kermis te worden op de Rheinwiese met maar liefst 450 kermisattracties voor groot en klein, jong en oud. Daarnaast maken 42 grootvermaakzaken hun opwachting om voor de nodige spanning en ontspanning te zorgen. Nieuwkomers dit jaar zijn de Super Chaos (Maier-CH), Villa Wahnsinn (von Olnhausen), XXL Funhouse (Renz) en High Impress (Oberschelp).

De volledige attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata.

 

 
> Donderdag 12 juni 2014:
 
> Attractielijst Turnhout Augustusfoor 2014. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Augustusfoor van Turnhout. Dit jaar maken 77 kermisattracties hun opwachting om jong en oud een dagje vol kermisgenot te bezorgen...

Net als voorgaande jaren ook weer een handjevol nieuwkomers met dit jaar onder andere de Nightfly (Lainez) en de High Energy Booster (Hendrickx/Colauwaert) die hier de nieuwe blikvangers zijn. 


Er zijn zoals elk jaar weer 2 familiedagen (12 en 19 augustus). Ook zal er een pendeldienst zijn tussen het kermisterrein en de parking Stadspark aan de rand van de stad.
De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Donderdag 05 juni 2014:
 

> Mexiconatie mogelijke locatie voor Sinksenfoor.

De Mexiconatie, het zuidelijk gelegen stuk Scheldekaaien dat start aan de Namenstraat, komt nadrukkelijk in beeld als nieuwe locatie voor de Sinksenfoor. Een optie waar foorkramers en buurtbewoners zich in kunnen vinden, al is het nog niet zeker of de kaaien op die plek wel veilig zijn.

Waterwegen en Zeekanaal, de eigenaar van de terreinen, weet niet of het stuk Kaai wel stabiel genoeg is om evenementen op te laten plaatsvinden. Hoe zuidelijker, hoe instabieler de kaaimuur. Momenteel zijn daar wel herstellingswerken aan de gang en er wordt ook verder onderzocht of de locatie veilig is.

De foorkramers lijken alvast tevreden met de nieuwe mogelijke locatie. Zij hebben steeds gevraagd om zo dicht mogelijk bij het stadscentrum en de Zuiderdokken te blijven. En ook de buurtbewoners zien een verhuis naar de terreinen aan de Mexiconatie wel zitten. Bewonersgroep Kaaicomité is alleszins niet van plan om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen een verhuis. Philippe Jadoul, van het Kaaicomité is zelfs gematigd positief, "We hebben deze locatie vorig jaar zelf al eens voorgesteld aan het stadsbestuur", vertelt hij. Jadoul vindt het wel spijtig dat zij nog niets gehoord hebben van het stadsbestuur. "Als er een beslissing valt, verwacht ik een telefoontje van de schepen om ons te informeren en eens rond de tafel te zitten", klinkt het.
 

 
> Woensdag 04 juni 2014:

> Sinksenfoor verwelkomt kermisliefhebbers.

Van zaterdag 07 juni tot en met zondag 13 juli strijkt de Sinksenfoor traditiegetrouw neer op de Gedempte Zuiderdokken. Iedereen is er welkom om te genieten van de unieke sfeer en de 154 attracties. De Sinksenfoor biedt maar liefst 1,7 kilometer aan attracties.

Nieuwe attracties
Ook dit jaar pakt de Sinksenfoor weer uit met nieuwe attracties, drie in totaal.
 
- Voor waaghalzen die houden van hoogte en snelheid is er de Challenger: een dubbele loopingmolen waarbij u tegen hoge snelheid verschillende malen zowel voorwaarts als achterwaarts ‘over kop’ gaat.
 
- De Rock & Roll 360° draait de passagiers in alle richtingen. De vier tuigen met elk vier stoeltjes gaan tot op 24 meter hoogte en bereiken een G-kracht van 4.5G.

- De Night Fly bezorgt de bezoeker een avontuurlijke zweeftocht hoog boven de Sinksenfoor terwijl de attractie naar links en rechts draait. Bij valavond wordt de tocht nog mysterieuzer door de belichting.

 

Bijzondere kermisdagen
Naar traditie organiseert de stad in samenwerking met de foornijveraars een aantal themadagen:

  • Op dinsdag 24 juni krijgt de Sinksenfoor bezoek van enkele duizenden personen met een handicap en hun begeleiders. Ze kunnen een middag lang genieten van gratis kermisplezier.
  • De hele familie kan op 18 juni naar de Sinksenfoor komen voor tal van promoties in het teken van de familiedag (2-eurodag)
  • De laatste dag van de foor, zondag 13 juli, sluiten de foornijveraars feestelijk af met de bekende ‘Big Bang’. Op alle attracties worden dan kortingen gegeven tot 30%.

Openingsuren
De Sinksenfoor is op weekdagen en op zondag open tot middernacht. Op vrijdag, zaterdag en pinksterzondag sluit de kermis om 1 uur ’s nachts.