>>> Kermisnieuws maart 2014
 
> Maandag 31 maart 2014:
 
> Nieuw Kermisboek "Hasselt Kčrremes" voorgesteld.

‘De Hasseltse kermis is een van de grootste en mooiste kermissen van het land, met een sterke traditie. Toen Het Stadsmus, het Stadsarchief en enkele vrijwilligers het idee opvatten om een project op poten te zetten rond onze jaarlijkse kermis, waren we dan ook meteen enthousiast om dit met stedelijke middelen te ondersteunen’, vertelt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers. ‘We hebben allemaal herinneringen aan de kermis. Dat dit volksfeest leeft bij de Hasselaren, bleek overigens duidelijk uit de vele foto’s en documenten die werden binnen gebracht naar aanleiding van de oproep voor dit project. Vorig jaar lokte de tentoonstelling ‘Expo Hasselt Kčrremes’ 3000 bezoekers naar Het Stadsmus. Op 21 maart van dit jaar werd het sluitstuk van het project, de lijvige publicatie Hasselt Kčrremes voorgesteld. Daarin worden geschiedenis, verhalen en honderden foto’s gebundeld, waaronder bijvoorbeeld een selectie van 133 schietfoto’s. Heel wat Hasselaren en hun vrienden zullen zichzelf ontdekken in het boek.’ De publicatie werd geschreven door Mieke Strauven en Jean-Paul Lambrichts.

 

‘Het eerste deel van het boek biedt een blik op de geschiedenis van Hasselt-kermis in de jaren 1850-1945’, zegt stadsarchivaris Mieke Strauven. ‘De verenigingen speelden toen nog een grote rol bij het kermisvieren. Ze stelden een programma op met nevenactiviteiten, dat allerhande wedstrijden, concerten, theatervoorstellingen en dergelijke meer bevatte. Het programma werd op mooie, reusachtig grote affiches bekend gemaakt en verspreid over de omliggende steden om volk naar Hasselt te lokken. De attracties zelf stonden door de hele stad verspreid. In het Interbellum verschoof de klemtoon langzaam van het nevenprogramma naar de attracties en werd de foor steeds groter. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de kermis een aantal keer plaats.’

Het tweede deel laat de periode herleven waarin de kermis op de Boulevard stond. ‘Het is een echt kijkboek geworden, met zeer veel fotomateriaal’, vertelt Jean-Paul Lambrichts, co-auteur van het boek. ‘Samen met Valentin Kreemers heb ik meerdere grote en kleine kermissen in het land bezocht om te gaan praten met kermisfamilies die al vele jaren op onze Hasseltse kermis staan. Zij vertelden ons boeiende familie- en kermisverhalen en leverden uniek fotomateriaal aan. Gelukkig, want mochten we nog enkele jaren hebben gewacht met de publicatie, dan was de kans groot dat heel wat foto’s, documenten en informatie misschien verloren zouden zijn gegaan. We hopen de Hasselaar echt te kunnen verrassen met dit boek. Wij zijn er van overtuigd dat hij zelf nog meer persoonlijke verhalen kan ophangen aan zijn vroegere kermisbezoeken dankzij onze aanzet.’

‘De kermis maakt deel uit van ons immaterieel erfgoed en combineert hedendaagse elementen met traditionele componenten zoals het vuurwerk. Het succes van dit project toont aan dat Hasselaren zich betrokken voelen bij de verschillende vormen die hun erfgoed aan kan nemen en graag hun steentje bijdragen aan het in ere houden ervan’, besluit schepen Mondelaers.

Het boek Hasselt Kčrremes bevat 240 pagina’s, kost 20 euro en is in Hasselt te koop bij:

— het Stadsarchief, Rederijkersstraat 42
— Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2
— Toerisme Hasselt, Maastrichterstraat 59
— Standaard Boekhandel, Maastrichterstraat 19
— Via de website van de Erfgoedcel: www.erfgoedcelhasselt.be

 

 
> Woensdag 26 maart 2014:
 
> Foorkramers leggen Antwerpen plat.

In Antwerpen hebben de foorkramers van de bekende Sinksenfoor een groot deel van de voormiddag de volledige stad geblokkeerd. Van in de vroege ochtend blokkeerden zo'n 300 foorkramers met hun trucks alle toegangswegen tot Antwerpen. Toen de politie de blokkades wou opheffen kwam het zelfs tot rellen tussen de foorkramers en de politie, die traangas gebruikte en 43 arrestaties uitvoerde
.
De foorkramers begonnen in alle vroegte aan hun actie. Eerst bezetten ze alle kruispunten op de Singel, waardoor er geen verkeer de stad meer in kon. Daarna werden ook de op- en afritten van de E19, de E313 en het op- en afrittencomplex aan het Sportpaleis geblokkeerd. Ook bussen en trams van De Lijn ondervonden grote hinder van de actie. Net als het verkeer, dat zowat heel de voormiddag volledig lam lag in en om Antwerpen.

Toen de foorkramers de binnenstad wilden intrekken, ging de politie over tot actie. De omgeving van het stadhuis werd vrijgemaakt door de ordediensten en afgezet met prikkeldraad. Ook het Bijzondere Bijstandsteam en het waterkanon kwamen ter plaatse.
De politie legde de foorkramers een ultimatum op, maar die negeerden dat. Daarop kwam het op de Singel tot rellen tussen de foorkramers en de politie, die de blokkades wilde opheffen. De ordetroepen omsingelden de foorkramers en gebruikten traangas, in totaal werden 43 foorkramers opgepakt. Er werden ook een aantal vrachtwagens verwijderd. Rond 10u45 gaven de foorkramers pas hun blokkades op, nadat burgemeester De Wever beloofde hen persoonlijk te ontvangen. De verkeershinder hield nog wel lang aan.

De foorkramers protesteerden met hun actie tegen de geplande verhuis van de Sinksenfoor van de gedempte Zuiderdokken op het Antwerpse Zuid naar Park Spoor Oost, in het district Borgerhout. De foorkramers willen van geen verhuis weten en zijn van plan actie te blijven voeren. "In ieder geval zijn we van plan vol te houden tot het stadsbestuur ons hoort. Ook morgen of volgende week kunnen er nog acties volgen", verklaart Guillaume Borremans, de Antwerpse afdelingsvoorzitter van de Vereniging der Belgische Foornijveraars.
Foto's: Gazet van Antwerpen.

 

 

 

 

 
> Vrijdag 21 maart 2014:
 
> Attractielijst Mol Jaarmarktkermis 2014. De attractielijst van de Jaarmarktkermis te Mol arriveerde vandaag bij KERMISVERMAAK.be. Ook hier beloofd het weer een mooie kermis te worden met alle vaste attracties. Welke attracties er dit jaar allemaal terug te vinden zijn zien jullie bij de binnenlandse kermisdata.
 

 
> Woensdag 19 maart 2014:
 

> Foorkramers weigeren tijdelijke verhuis Sinksenfoor.

De foorkramers van de Antwerpse Sinksenfoor zien het niet zitten om op voorstel van de stad vanaf volgend jaar voor minstens drie edities te verhuizen naar de NMBS-site Spoor Oost. Tot die conclusie zijn ze vandaag gekomen tijdens intern overleg.

De Sinksenfoor vindt dit jaar in principe voor het laatst plaats op de Gedempte Zuiderdokken, na het akkoord van vorig jaar tussen het stadsbestuur en zes klagers die via een reeks juridische procedures de organisatie van de foor toen al onmogelijk dreigden te maken. De stad onderzocht verschillende alternatieven, waarvan de Konijnenwei nabij het Justitiepaleis en Spoor Oost als meest realistische naar voren kwamen. De voorkeur van het stadsbestuur lijkt daarbij uit te gaan naar Spoor Oost.

Maandag bleek de NMBS bereid om een deel van het voormalige rangeerstation drie jaar lang ter beschikking te stellen, specifiek voor de Sinksenfoor. De foorkamers werden daar maandagavond over ingelicht door het stadsbestuur en zaten dinsdag in Gent samen over de stand van zaken.

"We hebben besloten om het voorstel te verwerpen", zegt Guillaume Borremans van beroepsvereniging VDBF. "Dat doen we om twee redenen. Ten eerste zijn er geen garanties op langere termijn, en we kunnen onmogelijk aan klantenbinding doen als we na enkele jaren opnieuw moeten verhuizen. Ten tweede blijven we principieel gekant tegen het akkoord tussen stad en klagers, omdat we vrezen dat dat een precedent kan vormen om overal foren weg te jagen."

De foorkramers zeggen bereid te blijven tot verder overleg, maar plannen intussen ook al enkele (ludieke) acties om hun standpunt kracht bij te zetten.
 

 
> Dinsdag 18 maart 2014:
 
Attractielijst Gent Halfvastenfoor 2014.  

Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Halfvastenfoor in Gent, die dit jaar plaats heeft van 22 maart 2014 tot en met 13 april 2014.

Ten opzichte van vorig jaar zijn er dit jaar enkele nieuwkomers zoals de Booster Formule 1 (De Bruyne) en de Challenger (Lamer/Ropers). 

Ook dit jaar heeft er voor een derde maal een Buffalodag plaats. Op woensdag 26 maart zijn alle fans van AA Gent welkom om een dagje kermis te vieren met hun spelers.

De volledige attractielijst kan je terugvinden bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Maandag 17 maart 2014:
 
> Attractielijst Halle Carnavalsfoor 2014.

Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Carnavalsfoor te Halle, die dit jaar plaats heeft van 22 maart 2014 tot en met 06 april 2014. De volledige attractielijst kan u nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Zondag 16 maart 2014:
 
Attractielijst Recklinghausen Palmkirmes 2013.

Afgelopen vrijdag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Palmkirmes te Recklinghausen. Dit jaar beloofd het weer een prachtige editie te worden met een mooi en verzorgd aanbod aan kermisattracties voor jong en oud! We kunnen jullie alvast verklappen dat op de kermis twee attracties in premičre gaan. De Predator van Löffelhardt en de Mega King Tower van de familie Zinnecker. 
De volledige attractielijst kan je eveneens nalezen bij de buitenlandse kermisdata.