>>> Kermisnieuws april 2013
 
> Maandag 29 april 2013:
 
> Attractielijst Eindhoven Park Hilaria 2013. Vandaag werd de attractielijst van de Eindhovense kermis Park Hilaria aan het grote publiek voorgesteld. Dit jaar maken zo'n 85 kermisattracties hun opwachting om jong en oud, groot en klein te laten genieten van de heerlijke kermissfeer. Tussen de 29 grootvermaakzaken prijken ook dit jaar weer enkele mooie nieuwkomers uit zowel binnen- als buitenland.

Park Hilaria draait dit jaar rondjes vanaf 02 augustus 2013 tot en met 11 augustus 2013 en dit op de J.F. Kennedylaan. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata.

 
> Woensdag 24 april 2013:
 
> Attractielijst Oberhausen Frönleichnamskirmes 2013.

Vandaag werd de attractielijst van de Fronleichnamskirmes te Oberhausen aan het grote publiek voorgesteld. Dit jaar is het attractieaanbod veel verandert ten opzichte van andere jaren. Daardoor is deze editie van 2013 wederom een zeer prachtige uitgave. Van 29 mei tot en met 03 juni 2013 kan je je weer vermaken op tal van spectaculaire kermisattracties voor jong en oud. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata.
 

 
> Dinsdag 23 april 2013:
 

> Attractielijst Herne Crange Kirmes 2013.

Goed nieuws voor de kermisfanaten die alweer uitkijken naar de Cranger Kirmes in Herne, want de organisatie presenteerde vandaag de attractielijst voor dit jaar.

Ook dit jaar beloofd het weer een prachtige kermis te worden met maar liefst 450 kermisattracties voor groot en klein, jong en oud. Daarnaast maken een massa aan grootvermaakzaken hun opwachting om voor de nodige spanning en ontspanning te zorgen.

De volledige attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata. 

 

 

 
> Maandag 22 april 2013:
 

> Programma Meifeesten 2013 in Genk.

Op woensdag 1 mei 2013 vind in Genk voor de 64ste maal de Meifeesten plaats, een hoogdag die jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers weet te lokken.

Naast de kermis, die duurt van vrijdag 26 april 2013 tot en met maandag 06 mei 2013, staan er nog tal van andere activiteiten op het programma.

Van 07u00 tot en met 14u30 kan je er gezellig keuvelen op de grootste jaarmarkt van Limburg.

Nog van 08u00 maar dan tot 13u00 heeft er een grote rommelmarkt plaats en van 08u00 tot en met 14u30 kan u meegenieten met de oude ambachten van weleer…


Om 13u00 heeft de traditionele meiboomplanting plaats op het Stadsplein.

Het hoogtepunt op 1 mei zelf is zonder twijfel de unieke kijk- en luisterstoet tot de allerbeste van het land behoort.

Om 16u00 trekt voor de 58ste maal de Internationale

O-parade doorheen de centrumstraten, waaraan twaalf praalwagens deelnemen, waaronder enkele met creaties van Koen Vanmechelen, Nickey Vankets, Roel Vandebeek, Linde Hermand Koenraad Tinel en Wim Delvoye.


Dit alles wordt omkadert met tal van gerenomeerde showkorpsen uit binnen- en buitenland en enkele verrassende groepen. Deze O-parade wordt afgesloten door Meikoningin Gwendolyn Bervoets en haar hofdames.  

 

De meikoningin en haar eredames blinken dit jaar uit in originele kledij van de bekende designer Nicky Vankets. Ook de Meikoniniginnewagen is ontworpen door Limburger Stijn Meuris.  

Om 18u00 heeft er op het Stadsplein een Internationale Taptoe plaats met tal van optredens van korpsen…
 

Om de dag feestelijk te eindigen heeft er een groots vuurwerk plaats omstreeks 22u00 aan de vijver naast het Stadhuis op de Dieplaan naast de kermis.


De familiedag op de kermis met gereduceerde prijzen heeft dit jaar plaats op maandag 06 mei 2013.
 

  
> Zondag 21 april 2013:
 

> Attractielijst Düren Annakirmes 2013. 

De attractielijst van de 375e Annakirmes in het Duitse Düren werd vrijdag bekendgemaakt. Naar aanleiding van deze 375e editie werd alle registers opgengetrokken om er een zeer speciale kermis van te maken. 

Het beloofd dit jaar dan ook een zeer schitterende editie te worden met tal van attracties die de skyline van Düren zullen kleuren, waaronder de nieuwe City Sky Liner, de Artistico van Köhrmann, de Rocket van Goetzke, de Gladiator van Buwalda-Kriek en het Europarad van Kipp om er maar enkele te noemen. 

Maar ook de Alphina Bahn van Bruch is voor deze jubileum editie terug van de partij.
Verder is uit Zuid-Duitsland de Techno Power van Eckl en de Hip Hop Fly voor de eerste keer aanwezig in Düren. 

Natuurlijk zijn de andere vaste stamgasten ook wederom van de partij. Benieuwd welke andere grootvermaakzaken dit jaar nog hun opwachting zullen maken op de Annakirmesplatz? Neem dan een kijkje in de buitenlandse kermisdata.

 
> Zaterdag 20 april 2013:
 

> Sinksenfoor duurt dit jaar week langer.

De Sinksenfoor wijkt uit naar de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries. En de foor zal dit jaar geen zes, maar zeven weken duren. ‘We zullen ons uiterste best doen om van de foor ook dit jaar een succes te maken.'

Na de mokerslag die de Antwerpse kortgedingrechter donderdag uitdeelde aan de Sinksenfoor, presenteerde het stadsbestuur gisterenmiddag haar noodplan om de editie van 2013 te redden. ‘De Sinksenfoor trekt jaarlijks 1 miljoen bezoekers. Het is het belangrijkste evenement van deze stad en dat evenement willen we natuurlijk niet laten vertrekken. De Sinksenfoor moet en zal in Antwerpen blijven', zo stak burgemeester Bart De Wever van wal.

‘Als bestuur hadden we natuurlijk rekening gehouden met de uitspraak die de rechter donderdag heeft gedaan. Daarom hebben we in alle rust en discretie een noodscenario uitgewerkt. De Sinksenfoor 2013 zal dit jaar plaatsvinden op de Scheldekaaien, tussen de hangar van Miniatuurstad en de Bewonersparking Sint-Andries. Die plaats is groot genoeg om alle attracties een plaats te geven.'

De stad heeft ondertussen een volledige plaatsverdeling uitgewerkt, die ook aan de foorkramers werd voorgesteld. ‘De foor zal meer op een langgerekt lint staan dan op de Gedempte Zuiderdokken het geval is', aldus Ludo Van Campenhout (N-VA), schepen van Markten en Foren. ‘Om de veiligheid te garanderen blijven we op tien meter van de Scheldeboord. De grote en zware attracties blijven op twintig meter van de blauwe steen, om de stabiliteit te garanderen. Er zal ook een veiligheidsafsluiting worden geplaatst tussen de foor en de Schelde. De foor zal anders zijn, maar de Scheldekaaien zijn een mooie locatie en ik denk dat we er een succesvolle editie van kunnen maken.'

De Sinksenfoor gaat dit jaar door van 18 mei tot en met 30 juni. De opbouw start op 6 mei. ‘Ze staat een week langer dan gebruikelijk', aldus Van Campenhout. ‘Dat is goed nieuws voor de studenten, die de foor in het verleden vaak moesten missen omdat ze nog examens hadden. Het is ook een geste van de stad aan de foorkramers, die geen extra standgeld zullen moeten betalen.'

De foorkramers reageren positief op het noodplan van de stad. ‘We hadden natuurlijk liever op de Zuiderdokken blijven staan', zegt Guillaume Borremans van de federatie van Foornijveraars. ‘Als tijdelijke oplossing zijn de Scheldekaaien een goed alternatief. We beseffen dat we daar niet kunnen blijven, omdat de kaaien heraangelegd zullen worden. Maar het stadsbestuur heeft in de gegeven omstandigheden heel goed werk geleverd.'


  
> Vrijdag 19 april 2013:
 
> Sinksenfoor verhuist naar Scheldekaaien.
 
De Sinksenfoor zal dit jaar plaatsvinden aan de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries (tussen hangar bewonersparking en hangar Miniatuurstad). Dat maakte het schepencollege vrijdagnamiddag bekend.

In een persbericht meldt het college dat de nieuwe locatie ruim genoeg is om alle foorkramers die normaal op de Gedempte Zuiderdokken staan, een plaats te kunnen geven. De opstelling verandert wel. Dit jaar komt er een langere opstelling, in een lintvorm. De beslissing geldt enkel voor dit jaar. Na afloop zal er een evaluatie komen met de foorkramers en de buurtbewoners.
"De Sinksenfoor moet en zal in Antwerpen blijven", zegt burgemeester Bart De Wever. "We waren er ons van bewust dat dit oordeel er mogelijk zat aan te komen en hebben daarop geanticipeerd."
De Sinksenfoor gaat dit jaar door van 18 mei tot en met 23 juni. De opbouw start op 6 mei.
Donderdag had de rechter in kort geding geoordeeld dat de Sinksenfoor niet meer op de Gedempte Zuiderdokken mocht doorgaan. Dat hadden vijf bewoners geëist nadat hun gesprekken met het Antwerpse stadsbestuur waren spaakgelopen. Ze klagen al jaren over geluidsoverlast.
 

 
> Donderdag 18 april 2013:
 

> Sinksenfoor mag niet op Gedempte Zuiderdokken.  

  

De stad Antwerpen moet in extremis op zoek gaan naar een nieuwe locatie voor de Sinksenfoor. Zes omwonenden die al jaren klagen over geluidsoverlast hebben hun slag thuis gehaald: de Antwerpse kortgedingrechter heeft immers beslist dat de Sinksenfoor dit jaar niet mag plaatsvinden op de Gedempte Zuiderdokken. De stad Antwerpen kan in beroep gaan tegen de beschikking van de kortgedingrechter, maar de uitspraak van die procedure zal wellicht te laat komen.

De rechter fundeerde haar beslissing door naar twee eerdere uitspraken te verwijzen die in het nadeel van de stad waren. Zo had de Raad voor Vergunningsbetwistingen op 29 januari 2013 al geoordeeld dat ze geen vergunning had om de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken te organiseren en op 1 februari 2013 had de Raad van State het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) geschorst.
    
In dat GRUP werd de bestemming van de Zuiderdokken gewijzigd van kwetsbaar parkgebied, waar geen grootschalige evenementen zoals de Sinksenfoor georganiseerd mogen worden, naar publieke ruimte, waar dat wél mag. Maar door de schorsing blijven de Gedempte Zuiderdokken dus vooralsnog parkgebied.
    
Ondanks die uitspraken had de stad op 15 maart 2013 toch beslist om de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken te laten doorgaan. Daaruit blijkt volgens de rechter dat "de stad blijkbaar niet de intentie heeft om zich te gedragen zoals van een zorgvuldige overheid met respect voor de wettelijke bepalingen en rechterlijke uitspraken verwacht mag worden."  

Cultureel erfgoed
De rechter stelde in haar beschikking voorts dat de Sinksenfoor misschien wel als cultureel erfgoed beschouwd kan worden, maar dat zulks niet geldt voor de locatie waar het evenement doorgaat. Ook het mogelijke inkomstenverlies dat de stad en de foorkramers hadden ingeroepen, was volgens haar niet van tel, omdat deze zaak niet over de organisatie van de foor gaat, maar wel over de locatie. Ze verklaarde de eis van de omwonenden gegrond, maar besliste om de stad geen dwangsom op te leggen.
    
Deze uitspraak heeft enkel betrekking op de Sinksenfoor van 2013 en niet op latere edities of op andere evenementen die er georganiseerd worden, zoals Stu Day. Ook over het gebruik van de Gedempte Zuiderdokken als parking sprak de kortgedingrechter zich niet uit. Over al die dingen zal de rechter ten gronde zich later moeten buigen.


 

De stad Antwerpen kan in beroep gaan tegen de beschikking van de kortgedingrechter, maar de uitspraak van die procedure zal wellicht te laat komen. De opbouw van de Sinksenfoor moet al begin mei beginnen om op tijd klaar te zijn voor de opening van de foor in het Pinksterweekend. "De beroepstermijn is gewoon te lang, waardoor het weinig zin zou hebben", zegt advocaat Roland Pockelé-Dilles die voor de stad optreedt.

Noodscenario
In een reactie laat de stad weten dat er een noodscenario op tafel ligt met een alternatieve locatie voor de Sinksenfoor, zodat die dit jaar toch in een of andere vorm zou kunnen doorgaan. Het stadsbestuur werkte daar de voorbije maanden al aan, om te anticiperen op een mogelijk verbod op het organiseren van de foor op de Gedempte Zuiderdokken vanwege de rechter in kortgeding.
    
Eerder was het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) dat de Zuiderdokken gewijzigd had van parkgebied naar publieke ruimte al door de Raad van State geschorst. Volgens het stadsbestuur is het oordeel van de rechter in kort geding nu "een gevolg van juridisch knoeiwerk uit het verleden, waarvan we wisten dat het op een bepaald moment als een boemerang in ons gezicht zou kunnen terugkeren".
    
"Wij hadden er dan ook rekening mee gehouden dat de rechter deze beslissing zou nemen en hebben achter de schermen hard gewerkt aan een noodscenario", klinkt het nog bij de stad. Dat plan zou een alternatieve locatie inhouden voor dit jaar, maar geen structurele oplossing voor de toekomst.
    
Details over het noodscenario worden voorlopig niet bekendgemaakt. De foorkramers zullen worden uitgenodigd op een overlegmoment begin volgende week en pas nadien zal de stad met meer informatie naar buiten komen. "Maar we zullen er zeker en vast alles aan doen om de Antwerpenaar ook dit jaar een Sinksenfoor te kunnen bieden", luidt het.

Horeca
De Antwerpse afdeling van zelfstandigenorganisatie Unizo hoopt dat het Antwerpse stadsbestuur een alternatief vindt dat zo dicht mogelijk bij die locatie ligt, zodat de lokale horeca en winkels alsnog mee kunnen profiteren van het publiek dat door de foor wordt aangetrokken. "Een kermis hoort thuis in het stadscentrum", klinkt het in een mededeling. "Heel wat steden en gemeenten zouden veel geld geven voor een event als de Sinksenfoor, een publiekstrekker die de hele stad ten goede komt."

"Het zogenaamde belang van enkelen weegt niet op tegen het algemene sociaaleconomische belang", vindt de organisatie. "De Sinksenfoor lokt jaarlijks zowat een miljoen mensen. Die bezoekers blijven niet enkel op de foor, maar trekken ook naar de winkelstraten en de horecazaken in de binnenstad." Dat dit net in economisch moeilijke tijden niet langer het geval zou zijn, noemt Unizo "totaal onbegrijpelijk."

 
> Woensdag 10 april 2013:
 

> Diamond Wheel drie weken in Antwerpen.

Het reuzenrad Diamond Wheel komt ook dit jaar weer naar Antwerpen. Afgelopen dagen dook het rad al weer op voor het station op het Astridplein.

Met zijn 55 meter hoogte trakteert het grootste mobiele rad ter wereld op fenomenale uitzichten op de stad, van de Zoo over Chinatown en het Mas tot de badkamer van de bovenbuurvrouw. Wie wil, kan van donderdag 11 april tot en met woensdag 01 mei 2013 een rondje meedraaien.

 

 
> Attractielijst Doornik Foire de Mai 2013. De Stad Doornik maakte z'n attractielijst bekend voor de jaarlijkse kermis van 03 tot en met 12 mei.  Ook dit jaar beloofd het weer een mooie voorjaarskermis te worden met een handjevol grootvermaakzaken. Benieuwd welke attracties dit jaar hun opwachting maken op deze gezellige kermis? Neem dan gerust een kijkje bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Dinsdag 02 april 2013:
 
> Attractielijst Terneuzen Kermis 2013. Vandaag mochten we van de plaatsmeester Wim de Maat van de gemeente Terneuzen de attractielijst ontvangen hun jaarlijkse kermis. Deze heeft dit jaar plaats van 13 tot en met 22 september 2013. Net over de Belgische grens in Nederland kom je op deze gezellige kermis veel Belgische exploitanten tegen. Welke ? Dat zie je in de attractielijst die jullie terugvinden bij de buitenlandse kermisdata.