>>> Kermisnieuws april 2012
 
> Maandag 30 april 2012:
 

> Rechter beslist op 7 mei over locatie Sinksenfoor.

De rechtbank in Antwerpen heeft zich maandag gebogen over de milieustakingsvordering die elf bewoners van het Antwerpse Zuid hebben ingediend tegen het stadsbestuur.
Zij willen dat de Gedempte Zuiderdokken niet langer gebruikt worden als parking of voor "hoogdynamische" evenementen. De stad verzet zich daar tegen. 

De bewoners hebben vooral problemen met de Sinksenfoor wegens de wekenlange geluidshinder. Ze voeren aan dat de Gedempte Zuiderdokken in 1979 de bestemming van parkgebied kregen in het gewestplan, maar dat de stad nooit iets ondernomen heeft om er daadwerkelijk een park van te maken.

"Ze creëerde zo zelf de mogelijkheid om er evenementen te organiseren, maar heeft daar eigenlijk geen vergunning voor", pleitte hun advocate Griet Cnudde. De stad voerde op zijn beurt aan dat er een "vermoeden van vergunning" is. "De dokken werden in 1969 gedempt en meteen als parking en evenementenplein in gebruik genomen. Dat is dus tien jaar voor het gewestplan", stelde advocaat Roland Pockelé-Dilles. Hij verwees ook naar een recent Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP), dat nog in het Belgische Staatsblad moet gepubliceerd worden, maar waarin de Gedempte Zuiderdokken als multifunctioneel plein werden opgenomen.


 
Volgens de bewoners staat het GRUP echter vol onwettigheden. De stad erkent dat het nog aangevochten en zelfs vernietigd kan worden, maar zolang dat niet het geval is, moet er wel rekening mee gehouden worden. Als de bewoners gelijk krijgen, verdwijnen er 1.700 gratis parkeerplaatsen en moeten naast de Sinksenfoor ook evenementen zoals Antwerpen Proeft, StuDay en Antwerpen Zingt een nieuwe locatie zoeken. De rechter doet op 7 mei uitspraak. De opbouw van de Siksenfoor start binnen twee weken. 
 

> Allerheiligenkirmes dit jaar groter.

In 2012 heeft de 675e editie plaats van de Soester Allerheiligenkirmes. Naar aanleiding hiervan zal de kermis groter worden. Hiervoor zal ook het plein van de stadsbussen dienst doen als extra plek. Op deze locatie komen alvast dit najaar twee grote attracties staan en nog enkele kleinere attracties. De Allerheiligenkirmes in Soest heeft dit jaar plaats van 7 tot en met 11 november 2012.

 

> Cranger Kirmes vanaf 2013 wederom een dag korter. 

Vanaf volgend jaar zal de Cranger Kirmes terug op vrijdag starten in plaats van op donderdag zoals dit jaar dat het geval is. Ook het aanslaan van het eerste vat zal dan terug op vrijdag plaatsvinden. De Cranger Kirmes heeft dit jaar plaats van donderdag 2 tot en met zondag 12 augustus 2012.

 

> Kermis Best vanaf 2013 niet centraal.

De opzet van de kermis in Best moet ingrijpend veranderen. Voor één grote 'centrale' kermis is vanaf komend jaar geen plaats meer. Het college wil de attracties spreiden over het centrum.

Deze zomer hebben de kermisexploitanten voor het laatst nog alle ruimte voor het opbouwen van één grote kermis bij het gemeentehuis in Best. Maar met de start van de uitvoering van het nieuwe Bestse centrumplan – waaronder een forse uitbreiding van het winkelaanbod – gaat vanaf 2013 een groot deel van het huidige kermisterrein verloren.

De gemeenteraad van Best heeft vorig jaar nog aangegeven niet te willen beknibbelen op de omvang van de kermis. "Hij is van groot belang voor de naamsbekendheid van Best", stelt wethouder Antoine Walraven. De kermis in Best duurt dit jaar van 29 juni tot en met 3 juli 2012.

 
> Zaterdag 28 april 2012:
 

> Release CD “Naar de kermis”.
Vorig jaar verschenen er reeds twee CD’s met kermismuziek, namelijk “Roulez Roulez volume 2” en “Top 100 Kermis”. Nu verscheen er enige tijd geleden de dubbel CD “Naar de kermis”.
Ook deze CD is te koop bij de betere platenzaak.

 

 
CD 1: 
1. Eddy Wally - Shanghai 
2. Cees & Marian - Naar de Kermis 
3. Zangeres Zonder Naam - Mexico 
4. Johnny Hoes - Och was ik maar 
5. Corry & De Rekels - Huilen is voor jou te laat 
6. Bobbejaan Schoepen - Cafe Zonder Bier 
7. Heikrekels - Waarom heb je me laten Staan 
8. Dennie Christian - Dennie's Hitmix 
	a. Fiesta Mexicana 
	b. Ik heb geluk in de Liefde 
	c. Ik heb de hele nacht alleen aan jou gedacht 
	d. Je kan niet altijd 16 zijn 
9. Turfschippers - Kermis Tango 
10. Arne Jansen - Meisjes met Rode Haren 
11. Ria Valk - Leo 
12. Henk Wijngaard - Met de Vlam in de Pijp 
13. Will Tura - Ik ben zo eenzaam zonder jou 
14. Bobby Prins - Bella Bella Senorita 
15. Electronica's - Vogeltjesdans 
16. Annie de Reuver - Kermiswals 
17. Kermisklanten - Zigeunertango 
18. Dries Roelvink - Ik kan mijn geluk niet op jouw
      tranen bouwen 
19. Rita Corita - Koffie
CD 2: 
1. Kermisduo - Kermismars 
2. Peter & z'n Rockets - Kom van dat dak af 
3. Armand - Ben ik te min 
4. Doe Maar - Is dit alles 
5. Jacques Herb - Manuela 
6. Astrid Nijgh - Ik doe wat ik doe 
7. Blue Diamonds - Ramona 
8. De Dijk - Binnen zonder kloppen 
9. Zangeres zonder Naam - 't was aan de Costa del
    Sol 
10. Toontje Lager - Net als in de film 
11. Ronnie Tober - Rozen voor Sandra 
12. Johnny Hoes - De Smokkelaar 
13. Arie Passchier - Kleine Vogel 
14. Bex & Menten - Kermisfox 
15. Paul Severs - Zeg 'ns Meisje 
16. Joe Harris - Drink Rode Wijn 
17. Lucas & Gea - Liefdescarrousel 
18. Eddy Wally - Cherie 
19. Peter Beense & Harrie Slinger - 'n Goede Vriend 
20. Janneke de Roo - Draai mee met die Kermis 
21. Anneke Gronloh - Brandend Zand 
22. Bobby Prins - Sancta Maria
 
> Woensdag 18 april 2012:
 
> Affiches Brugge Meifoor 2012. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de twee winnende ontwerpen van de affiches van de Meifoor te Brugge. De kermis, die dit jaar rondjes draait vanaf 13 mei 2011 tot en met 05 juni 2011. De attractielijst van deze meifoor was al bekendgemaakt en kunnen jullie nog steeds nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 

 
> Dinsdag 17 april 2012:
 

> Restyle Spookhuis Fantomas.

Onlangs kreeg het Spookhuis Big Fun een totale restyle. Zo kreeg het ook een compleet nieuwe naam aangemeten. Fantomas is de nieuwe naam van die spookhuis.
Langs deze weg wenst KERMISVERMAAK.be de familie Van den Broeck een prachtig kermisjaar met het exploiteren van hun griezelhuis.

 

 
> Maandag 16 april 2012:
 

> Programma Meifeesten 2012 in Genk.

Op dinsdag 1 mei 2012 vind in Genk voor de 63ste maal de Meifeesten plaats, een hoogdag die jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers weet te lokken.

Naast de kermis, die duurt van vrijdag 27 april 2012 tot en met maandag 07 mei 2012, staan er nog tal van andere activiteiten op het programma.

Van 07u00 tot en met 14u30 kan je er gezellig keuvelen op de grootste jaarmarkt van Limburg.

Nog van 08u00 maar dan tot 13u00 heeft er een grote rommelmarkt plaats en van 08u00 tot en met 14u30 kan u meegenieten met de oude ambachten van weleer…


Om 13u00 heeft de traditionele meiboomplanting plaats op het Stadsplein.

Het hoogtepunt op 1 mei zelf is zonder twijfel de unieke kijk- en luisterstoet tot de allerbeste van het land behoort.

Om 16u00 trekt voor de 57ste maal de Internationale

O-parade doorheen de centrumstraten, waaraan twaalf praalwagens deelnemen, waaronder enkele met creaties van kunstenaars Piet Stockmans en Cindy Liebens.


Dit alles wordt omkadert met tal van gerenomeerde showkorpsen uit binnen- en buitenland en enkele verrassende groepen. Deze O-parade wordt afgesloten door Meikoningin Melanie Vrijens (uiterst rechts op de foto) en haar hofdames Katrien Vandecaetsbeek en Tatjana Morganti.
 

 

De meikoningin en haar eredames blinken dit jaar uit in originele kledij van de bekende designer Nicky Vankets. Ook de Meikoniniginnewagen is ontworpen door deze Limburgse modeontwerper.

 

Om 18u00 heeft er op het Stadsplein een Internationale Taptoe plaats met tal van optredens van korpsen…

 

Om de dag feestelijk te eindigen heeft er een groots vuurwerk plaats omstreeks 22u00 aan de vijver naast het Stadhuis op de Dieplaan naast de kermis.


De familiedag op de kermis met gereduceerde prijzen heeft dit jaar plaats op woensdag 02 mei 2012.

 
> Woensdag 11 april 2012:
 
> Nostalgische Kermis in Tienen.

De handelaars van Tienen Draait Rond gaan tijdens het weekend van 13, 14 en 15 april ‘12 terug in de tijd met een driedaagse nostalgische kermis. Beleef de sfeer uit de jaren ’40 en ’50 met kermisattracties zoals een rupsbaan, een carrousel, een rad en een oliebollenkraam, of laat je op papier vastleggen door een ‘nostalgische’ fotograaf. In de spiegeltent zijn er optredens met muziek uit de vervlogen jaren. De toegang is gratis, voor een ritje op een kermisattractie betaal je 1 euro.
 

Vrijdag 13 april 2012
Van 15.00 tot 23.00 uur: doorlopend kermis
Van 20.30 tot middernacht: optreden ‘Alfa Band’, covergroep van muziek uit de gouden jaren '50, '60 en '70.
Tussendoor en tot 01.00 uur: nostalgische discobar

Zaterdag 14 april 2012
Van 14.00 tot 23.00 uur: doorlopend kermis
Van 15.00 tot 17.00 uur: accordeonmuziek met 'Kriebel en Huksel'
Van 20.30 tot middernacht: optreden van 'The SuSpenderS', 9-koppig muzikaal showspektakel
Tussendoor en tot 01.00 uur: nostalgische discobar

Zondag 15 april 2012
Van 13.00 tot 20.00 uur: doorlopend kermis
Van 15.00 tot 17.00 uur: optreden van ‘Apple Juice’, een lokale muziekgroep met covers van The Beatles, Queen en Elvis.
Van 18.30 tot 20.00 uur: optreden van 'Mystic Moose', een muziekgroep van Tiense bodem, akoestische nummers met een behoorlijke drive, doorspekt met hier en daar een rustige noot.
Tussendoor: nostalgische discobar.

De nostalgische kermis is mogelijk dankzij de steun van alle leden van Tienen Draait Rond en de medewerking van stad Tienen.
 
> Zondag 08 april 2012:
 

> Affiche Oktoberfest München 2012 voorgesteld.

Onlangs werd de jaarlijkse affiche voor het Oktoberfest in München bekend gemaakt.

Op de attractielijst is het nog even wachten, maar we kunnen jullie reeds meegeven dat groots festijn plaatsvindt van zaterdag 22 september tot en met zondag 07 oktober 2010.

 
> Donderdag 05 april 2012:
 

> Beslissing Sinksenfoor valt pas op 30 april.

ANTWERPEN - De rechtbank in Antwerpen moet op 30 april de knoop doorhakken. Mag de Sinksenfoor plaatsvinden op de Gedempte Zuiderdokken of niet?  

 
Elf bewoners van het Zuid in Antwerpen hadden een milieutaksvordering ingediend tegen het stadsbestuur. De bewoners willen dat de Gedempte Zuiderdokken niet langer gebruikt worden als parking of voor 'hoogdynamische' evenementen, zoals de Sinksenfoor. De stad verzet zich daar echter tegen.

De rechter had beide partijen vorige week nog de kans gegeven om tot een verzoening te komen, maar stelde vast dat de standpunten nog steeds ver uit elkaar liggen. Het is nu dus aan de rechter om de knoop door te hakken.

De bewoners voeren aan dat de Gedempte Zuiderdokken in 1979 de bestemming van parkgebied kregen in het gewestplan. 'De stad heeft echter nooit iets ondernomen om er daadwerkelijk een park van te maken en creëerde zo zelf de mogelijkheid om er evenementen te organiseren. Alleen: evenementen in een parkgebied zijn bij wet verboden', zegt hun advocate Griet Cnudde.

 
'Sinksenfoor elk jaar groter en luidruchtiger'
Vooral de Sinksenfoor is een doorn in het oog van de omwonenden vanwege de (geluids)hinder die vijf weken aanhoudt. 'Mijn cliënten doen dan geen oog dicht, moeten hun ramen gesloten houden en hun kinderen kunnen niet studeren of buiten spelen. De stad belooft al jaren dat de foor er weggaat, maar elk jaar wordt hij groter en luidruchtiger.'

'Antwerpen nieuwe Bokrijk'
Het stadsbestuur verzet zich tegen de vordering. 'Dit gaat veel verder dan de Sinksenfoor alleen. Als de bewoners hun slag thuis halen, mag er niets meer georganiseerd worden. Onder meer Antwerpen Proeft, Antwerpen Zingt en StuDay moeten dan allemaal op zoek naar een nieuwe locatie. Er zouden ook 1.700 gratis parkeerplaatsen verdwijnen, waardoor er een groot tekort aan parking ontstaat, ook voor de bewoners. Worst case scenario is dat Antwerpen het nieuwe Bokrijk wordt', zegt advocaat Roland Pockelé-Dilles.

De zaak wordt op 30 april gepleit, precies twee weken voor de opbouw van de Sinksenfoor begint.

 
> Attractielijst Brugge Meifoor 2012. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Meifoor te Brugge. De kermis, die dit jaar rondjes draait vanaf 27 april 2012 tot en met 20 mei 2012. Grote nieuwkomers dit jaar zijn het Roue Royale Reuzenrad van Jan van der Honing en de Vortex onder leiding van Vlasselaerts. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 

> Diamond Wheel tijdens Paasvakantie in Antwerpen.

Het reuzenrad Diamond Wheel kwam normaal pas tijdens de zomermaanden naar Antwerpen, maar afgelopen weekend dook het al op op het Astridplein.

Met zijn 55 meter hoogte trakteert het grootste mobiele rad ter wereld op fenomenale uitzichten op de stad, van de Zoo over Chinatown en het Mas tot de badkamer van de bovenbuurvrouw. Wie wil, kan nog tot 16 april een rondje meedraaien.

 

 
> Woensdag 04 april 2012:
 

> Geen Antwerpse Sinksenfoor in 2012?

ANTWERPEN
- De Sinksenfoor, de gigantische kermis op de Antwerpse Zuiderdokken, dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Althans als de bewoners van de buurt het pleit winnen bij de rechter in kort geding. De bewoners willen dat de kermis van de Zuiderdokken verdwijnt, en dat zo snel mogelijk, schrijft Gazet van Antwerpen.

Een aantal bewoners van het Antwerpse Zuid is naar de rechter in kort geding gestapt. Ze eisen dat de Sinksenfoor en de auto's die een heel jaar lang op de Zuiderdokken geparkeerd staan, onmiddellijk verdwijnen.

De bewoners zijn de geluids- en lichtoverlast als gevolg van onder meer de Sinksenfoor, grondig beu. Het stadsbestuur en de buurtbewoners verschijnen donderdag voor de rechter in kortgeding om samen tot een compromis te komen. Lukt dat niet, dan komt de hele zaak voor de rechtbank. Die beslist dan wellicht later deze maand of de Sinksenfoor en de geparkeerde auto's definitief van het plein moeten verdwijnen.

Als de bewoners toch hun gelijk halen in kort geding, dan dreigt de foor al voor de editie van 2012 uit het straatbeeld van de Zuiderdokken te verdwijnen.