>>> Kermisnieuws januari 2011
 
> Maandag 31 januari 2011:
 

> Toch winterfoor Aalst op Hopmarkt.

AALST - De winterfoor met Aalst Carnaval kan dan toch doorgaan op de Hopmarkt. De werken worden uitgesteld.

Eerder werd beslist om de foorreizigers te verplaatsen naar de Keizershallen zodat de nutsmaatschappijen de voorbereidende werken konden starten om de ondergrondse parking te realiseren. De leveringstermijn voor de nodige materialen loopt inmiddels uit en ook de veiligheid in de feestzone moet gegarandeerd worden, daarom herziet de stad Aalst zijn beslissing en geeft toe aan de vraag van Michel Van Brempt (VB) om de werken aan de Hopmarkt nog voor enkele weken uit te stellen.

'Dit honderdjarige dossier voor een maand uitstellen zal het verschil niet meer maken', haalde Van Brempt nog aan bij de gemeenteraad van dinsdag 25 januari.

 
> Zaterdag 29 januari 2011:
 

> Attractielijst Aalst Winterfoor 2011. 

Vandaag arriveerde op de redactie van KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Winterfoor te Aalst. Wie wil genieten van de eerste grote kermis van dit jaar kan zwieren, zwaaien en rondjes draaien vanaf 25 februari 2011 tot en met 13 maart 2011. 

Dit jaar staan er door werken geen attracties op de Hopmarkt. Al deze attracties krijgen dit jaar ook een plek op het Keizerplein. De attractielijst 2011 is daarom nog aan veranderingen onderhevig.

De Winterfoor zal in totaal 104 attracties en kramen tellen en is hiermee één van de grootste ooit in Aalst. 

Openingsuren Winterfoor 2011 (vrijdag 25 februari t/m zondag 13 maar 2011):
- weekends (zaterdag en zondag): van 14 tot 0.30 uur
- vrijdag: van 16 tot 0.30 uur
- maandag tot donderdag: van 16 tot 23 uur
- carnavalsdagen: van 14 tot 6 uur.
 

De volledige attractielijst kunnen jullie nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Vrijdag 28 januari 2011:
 
> Attractielijst Best Kermis bekend. De eerste attractielijst voor het buitenland van het nieuwe jaar is intussen een feit. Vandaag mocht KERMISVERMAAK.BE de volledige attractielijst van de Kermis in Best (NL) in ontvangst nemen. Benieuwd welke attracties er je dit jaar op deze gezellige kermis mag verwachten? Neem dan alvast een kijkje bij de buitenlandse kermisdata. Informatie met dank aan Michel Kusters en Maurice Verbraak, plaatsmeesters Best.
 
> Vrijdag 21 januari 2011:
 
> Attractielijst Geraardsbergen 2011. De eerste attractielijst van het nieuwe jaar is een feit. De attractielijst van de Krakelingenkermis te Geraardsbergen werd vandaag bekendgemaakt. De Krakelingenkermis in Geraardsbergen heeft dit jaar ook weer enkele mooie nieuwe attracties. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Woensdag 19 januari 2011:
 

> Kermisexploitant Alwin I Prins Carnaval van Aachen.

De Akense kermisexploitant Alwin Fiebus is de nieuwe prins Carnaval van Aachen. Onder de naam Prins Alwin I gaat hij momenteel door het leven. Jaarlijks staat hij met enkele eetkramen op beide kermissen “Öcher Bend” van Aachen. De prinsescepter is dan ook dit jaar zeer toepasselijk een frietzak.

Het motto van Prins Alwin I is dit jaar :
Jahrmarkt der Stars: “Sengt met, wenn ühr Öcher söd!“.

De grote Internationale Carnavalsstoet (Rosemontagszug) trekt dit jaar door op maandag 07 maart 2011 doorheen de stad Aachen.

Een kleine fotoreportage van de prinsenproklamatie vinden jullie terug bij de reportages.

 

 
> Vrijdag 14 januari 2011:
 

Twee grote topattracties moeten massa volk lokken.

> Nieuwe locatie bekend voor Turnhout Kermis. 


TURNHOUT - De stad heeft de knoop doorgehakt. De kermis komt dit jaar op het traject parking Hannuitstraat, Kasteeldreef, Warandeplein, Kasteelplein, Begijnenstraat.

De stad Turnhout startte vorig jaar een intensieve zoektocht naar een nieuwe locatie voor Turnhout Kermis. De Grote Markt wordt immers heraangelegd en daardoor kan de kermis dit jaar niet op het marktplein plaatsvinden. Na wat wikken en weken heeft de stad gekozen voor het traject parking Hannuitstraat naar de Kasteeldreef om vervolgens via het Warandeplein en het Kasteelplein in de Begijnenstraat uit te komen.

'Een andere optie was de parking Snollaert. Dat was ook de voorkeur van de foorkramers omdat ze daar allemaal bij elkaar zouden staan', zegt plaatsmeester Luc Gils. Volgens de stad was daar het probleem echter dat de parking lange tijd ingenomen zou worden. Bovendien is het ziekenhuis vlakbij en vreesde men voor lawaaihinder. Uiteindelijk werd dus gekozen voor het Warandeplein en de omliggende straten.

Grotere attracties

Tegen de gevangenismuur mogen geen attracties komen. 'De paaltjes die nu in de Kasteeldreef staan tegenover de school zullen verwijderd worden', vervolgt Gils. 'De parking Warande blijft wel bereikbaar, maar wegrijden via de Kasteeldreef kan uiteraard niet. Ook onder meer de bewoners van het Beggaplein zullen moeten wegrijden via de Begijnenstraat en Warandestraat.'

Voor de kermis biedt deze nieuwe locatie heel wat voordelen. 'Er komen meer blauwe zones, wat wil zeggen dat we meer grotere attracties kunnen plaatsen. Op de zone parking Hannuitstraat komt een reuzengrote attractie van zestig op veertig meter. Dat moet een echte publiekstrekker worden. Daar is ook nog plaats voor een tweede grote attractie van twintig op twintig meter. Op het Warandeplein kunnen ook de grotere kramen komen, zoals de botsauto's. Ook hier is een grote blauwe zone voorzien.'

Een tweede publiekstrekker komt er in de Begijnenstraat, op het braakliggend terrein naast de school. 'Zo creëren we twee grote kanonnen aan de twee uiteinden van de kermis. Daar zal ook een voedingszaak komen en een toiletwagen. Een tweede toiletwagen komt in de buurt van de Wezenstraat.'

Goedkoper?

De plaatsgelden worden nog bekeken. Eva Houet van Open VLD doet overigens een oproep op de plaatsgelden voor een jaar af te schaffen (de kermis brengt normaal gezien 110.000 euro op, nvdr.). 'De ijspiste koste de stad ook 90.000 euro. Waarom kan de kermis dan niet voor een keer gratis? De foorkramers zitten al niet op een toplocatie en voor hen gaat het sowieso een minder goede kermis worden.' Als dit het geval zou zijn, zit de kans erin dat ook de attracties goedkoper worden. Dit jaar zal de kermis ook opnieuw drie weekends plaatsvinden in plaats van twee, om het verlies van de minder goede locatie goed te maken.

Bron: Het Nieuwsblad

 
> Maandag 10 januari 2011:
 
> 520.000 bezoekers voor Winterland Hasselt.

De derde editie van Winterland is gisterenavond afgesloten. Het kerstevenement op het Kolonel Dusartplein lokte sinds de opening 520.000 bezoekers. “Gezien de soms moeilijke omstandigheden op de weg zijn we erg tevreden met dit resultaat”, zegt medeorganisator Carlo Gysens.

Het Huis van de Kerstman was dit jaar een van de publiekstrekkers. De bezoekers stond haast dagelijks aan te schuiven om te kijken hoe de Kerstman leeft en woont. De Kerstman deelde maar liefst 20.000 cadeautjes uit aan de kinderen. Nu al is met de Kerstman afgesproken dat hij de komende zeven jaar op Winterland Hasselt komt wonen.

Ook voor volgend editie heeft de organisatie enkele nieuwigheden in petto. Zo wil men zich nog meer gaan concentreren op het kerstgebeuren. De bezoekers willen echt kuieren over de kerstmarkt. Die zal dan ook worden uitgebreid van zestig tot honderd standen. De kerstmarkt zal bovendien in de sfeer van Charles Dickens gebouwd worden. De bezoekers zullen echt verrast worden kondigt Gysens nu al aan. De Engelsman Charles Dickens schreef in de 19de eeuw onder meer “Oliver Twist” en “A Christmas Carol in Prose”.

De vierde editie van Winterland Hasselt vindt plaats van 19 november 2011 tot 08 januari 2012. 

 
> Donderdag 06 januari 2011:
 

Kermiskramen moeten verhuizen naar parking Keizershallen.

> Aanleg van Hopmarkt Aalst start nog voor kermis en carnaval.

AALST - Het staat nu vast dat de aanleg van een parking onder de Hopmarkt in Aalst al begint voor carnaval. Daardoor verhuizen de kermisattracties de komende twee jaar naar de parking Keizershallen. De foorreizigers en enkele cafébazen reageren ontgoocheld.

De werken aan de Hopmarkt zullen dan toch volgens plan kunnen beginnen. De voorbije maand was daar twijfel over gerezen omdat een afgewezen bouwheer voor de parking een procedure was begonnen tegen de stad Aalst. Maar de Raad van State besliste gisteren dat de klacht van de firma ongegrond is.

‘We beginnen nu met de werken zodra het weer dat toelaat. Dat zal zo goed als zeker in februari zijn', zegt een tevreden schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SP.A).

‘De nutsbedrijven komen eerst aan de beurt. Zij zullen alle leidingen die over het plein lopen nu gelijk leggen met de huizen. Wanneer zij klaar zijn, kan Interparking beginnen aan de bouw van de ondergrondse parking.'

De parking zal plaats bieden aan 305 auto's.

Het stadsbestuur wil dat de werken zo snel mogelijk vooruitgaan en besliste dat dit jaar daarom geen plaats is voor kermisattracties op de Hopmarkt.

 

 
Daar staan rond carnaval normaal gezien een dertigtal kramen, waaronder een spookhuis, een lunapark, een autoscooter en eetkraampjes. Die verhuizen nu allemaal naar de parking Keizershallen, waar traditioneel de grootste attracties al staan.

‘Voor de meeste foorkramers is het een ramp', zegt Willy Calemin van De Verdediging der Belgische Foorreizigers. ‘De Hopmarkt ligt mooi in het centrum, dat wordt een troef die de kramen kwijtraken. Vooral de eetkramen ter hoogte van De Post zullen veel verliezen, want zij leven van de passanten. We zullen blijkbaar door de zure appel heen moeten bijten.'

Geen uitstel

Enkele café-uitbaters op de Hopmarkt zijn ook ontgoocheld. ‘Carnaval is hét feest van het jaar. Konden die werken nu echt geen maand meer uitgesteld worden?' reageren Kathy Polfliet van O'Petrol en Joery Ten Hartog van café De Post.

‘Dankzij de kermis zit de zaak altijd van 's middags tot 's nachts vol. Nu kunnen we evengoed de zaak dicht laten', vreest Polfliet.

Swing Café Timeless is als enige wel tevreden. ‘Het wordt vervelend, maar dat wil ik erbij nemen. Het heraangelegde plein zal een grote meerwaarde hebben voor de horeca hier. Hoe sneller de werken beginnen, hoe beter', zegt uitbaatster Anja De Loose.

Schepen Van de Steen is alvast zeker van haar beslissing: ‘Er is al zo veel getreuzeld in dit dossier dat ik de werken niet nog eens wil uitstellen. De kermis blijft nog tot en met 2012 plaatsvinden op de parking Keizershallen. Daarna zal de Hopmarkt af zijn, met een evenementenplein waarop de foorkramers kunnen staan. Het is nu echt tijd om van start te gaan.'
 
> Zondag 02 januari 2011:
 
> Sitenews: Kermisdata 2011! Dé echte kermisfreaks zitten er al een tijdje op te wachten en hun geduld wordt eindelijk beloond, want de kermisdata van 2011 staan inmiddels online! Benieuwd wanneer jou favoriete kermis van start gaat in het nieuwe seizoen? Neem dan gerust een kijkje bij de kermisdata, waar zowel de binnenlandse als buitenlandse data een volledige update hebben gekregen. Van zodra de attractielijst bekend raken, kan je deze zoals steeds hier terugvinden.