>>> Kermisnieuws maart 2010
 
> Maandag 29 maart 2010:
 
> Attractielijst Oudenaarde Paasfoor 2010. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Paasfoor te Oudenaarde, die dit jaar plaats heeft van 03 april 2010 tot en met 11 april 2010. De Paasfoor heeft dit jaar weer een pracht van een editie. Grootste nieuwkomer is dit jaar de Shaker van Tantillo/Zeppieri. De volledige lijst aan grootvermaakzaken kan je terugvinden bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Vrijdag 26 maart 2010:
 
> Gemeente Tilburg vindt alsnog plek voor Superachtbaan Teststrecke.
 
De Teststrecke, een 670 meter lange achtbaan uit Duitsland, krijgt toch een plaats op de Tilburgse kermis. Deze publiekstrekker komt te staan naast de ABN AMRO en Rabobank op de Spoorlaan. Eerder verbood de Bredase rechter het plaatsen van de Teststrecke op het parkeerterrein aan de Spoorlaan. De rechter deed uitspraak in een kort geding aangespannen door twee exploitanten en kermisbond BOVAK.
Volgens de aanvragers van het geding mocht het parkeerterrein tegenover de Tivoli parkeergarage niet als kermisterrein worden ingezet. Voor het plaatsen van deze grote attractie op die plek was een wijziging van het kermisterrein ten opzichte van 2009 nodig. Deze wijziging is eerder dit jaar door het college en de gemeenteraad vastgesteld en alle inschrijvers waren daarover vooraf geïnformeerd.
De bestemmingswijziging van het terrein was voor twee kermisexploitanten, die zich hadden ingeschreven voor het perceel aan de Spoorlaan en de BOVAK aanleiding om eenkort geding aan te spannen.
Vonnis
De nieuwe plek van de Teststrecke past binnen de uitspraak van de rechter. In het vonnis wordt gesteld dat Teststrecke niet op de locatie van de bierhal tijdens de kermis van 2009 mag staan. "Met man en macht hebben we gepoogd tot een oplossing te komen," geeft wethouder Joost Möller, belast met de Tilburgse kermis, aan."Voor ons stond voorop dat wij deze geweldige attractie op de kermis willen hebben. De uitspraak van de rechter vond ik zeer teleurstellend. Het is geweldig dat we tot een oplossing zijn gekomen. De exploitant van de Teststrecke heeft geen bezwaar tegen de veranderde opstelling en het verplaatsen gaat niet ten koste van andere attracties. 
Ik denk dat alle kermisliefhebbers in Tilburg en de rest van Nederland veel plezier gaan beleven aan deze fantastische achtbaan. Deze publiekstrekker hoort gewoon op de grootste kermis van de Benelux."  
 
> Woensdag 24 maart 2010:
 
> Persbericht Gemeente Tilburg: Rechter verbiedt Superachtbaan Teststrecke op Spoorlaan tijdens Tilburgse kermis.
 

De Teststrecke, een 670 meter lange achtbaan uit Duitsland, mag van de Bredase rechter niet geplaatst worden op de Spoorlaan. Deze publiekstrekker zou daar een centrale positie innemen op de Tilburgse kermis. Voor het plaatsen van deze grote attractie op die plek is een wijziging van het kermisterrein ten opzichte van 2009 nodig. Deze wijziging is eerder dit jaar door het college en de gemeenteraad vastgesteld en alle inschrijvers waren daarover vooraf geïnformeerd.

De bestemmingswijziging van het terrein was voor twee kermisexploitanten, die zich hadden ingeschreven voor het perceel aan de Spoorlaan, en kermisbond BOVAK aanleiding om een kort geding aan te spannen tegen de gemeente Tilburg. Volgens de aanvragers van het geding mag het parkeerterrein tegenover de Tivoli parkeergarage niet als kermisterrein worden ingezet. Zij zijn door de rechter in het gelijk gesteld. Het gevolg is dat op het parkeerterrein geen kermisattracties mogen staan, dus ook die van de twee exploitanten niet.

 
"Een zeer teleurstellende uitspraak," aldus wethouder Joost Möller, belast met de Tilburgse kermis. "Elk jaar doen wij onze uiterste best om te zorgen voor een fraaie kermis met geweldige attracties. De komst van de Teststrecke past in dit streven. Dit is een echte publiekstrekker. Hier was iedereen die de kermis een warm hart toedraagt het wel over eens. Daarom zijn wij ook zeer verbaasd over de uitspraak van de rechter. Wij zijn namelijk van mening dat wij alle inschrijvers vooraf de juiste informatie hebben verstrekt over het gebruik van het bewuste parkeerterrein als kermisterrein. Wij gaan nu bekijken wat deze uitspraak precies betekent en wat voor effect dit heeft op de Tilburgse kermis 2010."
 
> Donderdag 11 maart 2010:
 

> Nostalgische kermis voor 200 jaar jaarmarkt Balen

BALEN
- Balen-jaarmarkt viert zijn tweehonderdste verjaardag. Wie de sfeer van weleer wil proeven, kan dat op de nostalgische kermis. De eerste jaarmarkt in Balen vond in 1810 plaats. Aanvankelijk ging het zelfs om twee jaarmarkten.

'Vroeger was er zowel in september als na Palmzondag een jaarmarkt. Na verloop van tijd bleef enkel de huidige jaarmarkt over, die twee weken voor Pasen plaatsvindt', verklaart Richard Vermeulen van Erfgoed Balen.

'Vroeger was het een echte veemarkt. Op twee locaties in het dorp was er een paardenmarkt en een hoornveemarkt. We dachten eerst nog eens zo'n veemarkt te organiseren, maar dat was moeilijk wegens alle wettelijke verplichtingen', zegt Vermeulen.

Om de tweehonderdste verjaardag te vieren, stellen Erfgoed Balen, het gemeentebestuur en de Vereniging der Foorkramers een nostalgische kermis op aan De Kruierie. Op de parking van het vrijetijdscentrum worden een spiegeltent en oude kermisattracties opgesteld.

'We hebben enkele kermisklassiekers, zoals een bootjesmolen, een oude paardenmolen en een zwiermolen. In de tent staat een klassiek Decap-dansorgel. Er zijn optredens van Balense muziekgroepen. En je kan dansen in de spiegeltent', vertelt Vermeulen. Al ontbreken moderne attracties niet.

De kermis opent zaterdagnamiddag 20 maart om 16.30 uur en is ook zondag- en maandagnamiddag open. Maandag is kraampjesmarkt.

Bron: Nieuwsblad.be

 
> Donderdag 11 maart 2010:
 

> Attractielijst Kortrijk Paasfoor 2010. Filip Decock heeft vandaag de attractielijst van de Paasfoor te Kortrijk bekend gemaakt. Dit jaar kan je van 01 april 2009 tot en met 18 april 2010 op tal van pleinen in de binnenstad weer kunnen genieten van een prachtige kermis. 

Dit jaar mag de Paasfoor 151 kermisattracties verwelkomen, waarvan 25 grootvermaakzaken. Net als voorgaande jaren zijn er ook dit jaar weer een nieuwe attractie te melden: de Stratosphere van Sarmich Consultansy. Deze hoogvlieger staat op de Grote Markt. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Attractielijst Maastricht Sint-Servaaskermis 2010. Vandaag raakte de attractielijst bekend van de jaarlijkse Sint-Servaaskermis in het Nederlandse Maastricht. OOk dit jaar organiseert de Gemeente maastricht dit jaar weer zelf zijn kermis. Dit jaar beloofd het alvast weer terug een mooie kermis te worden met enkele mooie nieuwkomers voor jong en oud! Welke attracties hier te beleven vallen op het Vrijthof kan je terugvinden bij de buitenlandse kermisdata.
 
> Woensdag 10 maart 2010:
 

> De Draaiende Studio met Ornelis & Rogiers op Q-music.

Vanaf maandag 15 maart worden Ornelis & Rogiers opgesloten in een draaiende studio. Dat is een radiostudio in een reuzenrad. Van daaruit zullen ochtend-dj's Sven Ornelis en Kürt Rogiers radio maken. Ze presenteren er niet alleen hun ochtendprogramma tussen 6.00 en 9.00 uur, maar ook de avondspits tussen 16.00 uur en 18.00 uur.

Het
reuzenrad is 32 meter hoog en weegt 185 ton. Naast een radiostudio hangen er 10 gondels in. Daarin kunnen bezoekers een ritje maken. De radiostudio zelf is amper 7 vierkante meter groot. Sven en Kürt maken van daaruit hun programma. Tussendoor en 's avonds verblijven ze in een woning die zich op 6 meter hoogte bevindt naast de studio.

Vorig jaar zaten Sven & Kürt 16 dagen lang opgesloten in de vliegende studio. Dat was een radiostudio die op 20 m boven de grond zweefde. Luisteraars moesten toen de studio aan de grond zetten door quizvragen te beantwoorden. Bij elk juist antwoord ging de studio 1 meter omlaag.

 

Sven Ornelis: 'De vliegende studio was een toffe ervaring. We hadden vooraf nooit gedacht dat we er 16 dagen zouden inzitten. Alles hing af van de luisteraars en of ze de quizvragen goed konden beantwoorden. Eigenlijk is die tijd voorbij gevlogen. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar met de draaiende studio zal verlopen. Draaien is natuurlijk wat anders dan vliegen!'

'De Draaiende Studio' staat op het parkeerterrein van het Wijnegem Shoppingcenter in Wijnegem. Op maandag 15 maart starten Sven en Kürt om 6.00 uur hun ochtenduitzending in de draaiende studio. Het rad blijft dan nog even stilstaan. Om 8.00 uur wordt het aan het draaien gebracht.

'Ornelis & Rogiers Showtime', elke weekdag van 6.00 uur tot 9.00 uur op Q-music.
 

 
> Maandag 08 maart 2010:
 
> Attractielijst Genk 1 meifoor 2010. 

Vandaag arriveerde op de redactie van KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Meikermis te Genk. Van 23 april 2010 tot en met 04 mei 2010 kan je op de Dieplaan en Jaarbeurslaan weer terecht voor een kermis van formaat. 

Alle vasten waarden zijn ook dit jaar weer van de partij voor een schitterend feest. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Opglabbeekse kermis wordt herschikt.

Het centrum van Opglabbeek zal binnen afzienbare tijd een heuse facelift ondergaan. Zo zal er een gemeenschapscentrum gebouwd worden, het oud gemeentehuis wordt gerenoveerd en het administratief centrum zal uitgebreid worden.
Dat brengt natuurlijk de nodige infrastructurele veranderingen met zich mee in het centrum. Bovendien is er de wet van 2006 op de kermisinrichting, waardoor de foorkramers meer zekerheid kunnen afdwingen betreffende hun standplaats. Daardoor moet er een duidelijke toekomstvisie uitgewerkt worden met betrekking tot de standplaatsen tijdens de kermis. Tevens speelt de brandveiligheid tijdens de kermisdagen een rol : alle plaatsen moeten met een brandladder bereikbaar zijn. Tenslotte was er de vraag van de foorkramers zelf om een duidelijk afgebakende kermisstraat te creëren. Om al deze redenen besliste het schepencollege onlangs dat het kermisplan moest aangepast worden. Het kerkplein zal voortaan geen attracties meer huisvesten en de plaatsen op het dorpsplein worden hertekend. De Kapelstraat daarentegen zal als echte kermisstraat worden ingericht tot aan huisnummer 17.
  
> Attractielijst Opglabbeek Voorjaarskermis 2010. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Voorjaarskermis van Opglabbeek, dewelke dit jaar plaats heeft van 29 mei 2010 tot en met 31 mei 2010. Ook dit jaar zijn de vaste waarden weer van de partij om voor het nodige amusement te zorgen. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Attractielijst Opglabbeek Najaarskermis 2010. Tevens maakte plaatsmeester René Schreurs de attractielijst voor de Najaarskermis van Opglabbeek bekend, die dit jaar plaats heeft van 25 september 2009 tot en met 27 september 2010. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Attractielijst Mol Jaarmarktkermis 2010. De attractielijst van de Jaarmarktkermis te Mol arriveerde vandaag bij KERMISVERMAAK.be. Ook hier beloofd het weer een mooie kermis te worden met alle vaste attracties. Grote nieuwkomers zijn hier de Gravitron van Vermeylen en de Shaker van Tantillo/Zeppieri. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Vrijdag 05 maart 2010:
 
> Attractielijst Geel Palmenmarkt 2010. Plaatsmeester Günther Jacobs maakte vandaag de attractielijst van de Palmenmarkt in Geel bekend. De editie van 2010 belooft een speciale editie te worden. Dan bestaat de Palmenmarkt immers 450 jaar. Nieuwkomer is dit jaar de zweefmolen van Marc Surkol. Daarnaast zijn de vaste waarden weer steevast van de partij om er een mooie kermis van te maken. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Donderdag 04 maart 2010:
 

> Miniatuurkermis in Wijnegem Shoppingcenter.

Van woensdag 3 tot en met zaterdag 20 maart staat er een indoor kermis in Wijnegem Shopping Center.


Op het gelijkvloers kunnen kinderen gratis genieten van een carrousel, een zwiermolen, een eendjeskraam, enz.

Op de verdieping vindt u een mooie collectie miniatuurattracties!

De kermisattracties zijn geopend op:
Woensdag van 14u tot 20u
Vrijdag van 17u tot 21u
Zaterdag van 10u tot 20u

 
> Maandag 01 maart 2010:
 

> Gent Halfvastenfoor in de startblokken.

Drie weken lang, van zaterdag 6 tot en met zondag 28 maart, is de Halfvastenfoor op het Sint-Pietersplein opnieuw het mekka voor adrenalinezoekers, smulpapen en gezinnen op uitstap.

Wie graag zestig meter boven de grond in hogere sferen wordt getild, kan plaats nemen in de Stratosphere. Dat spectaculaire reuzenrad staat voor de eerste keer in Gent. Eenmaal met de voeten terug op de grond ontdekt de bezoeker nog 107 andere attracties. Dit jaar is er opnieuw goed nieuws voor de studenten. Op donderdag 25 maart 2010 kunnen zij genieten van een speciale korting.

De Stratosphere eindelijk in Gent
De Stratosphere komt uit Nederland en staat voor de eerste keer in Gent. De primeur was oorspronkelijk voorzien in 2009 maar het reuzenrad raakte niet tijdig klaar. De Stratosphere is een machine die je zestig meter van de grond optilt en aan hoge snelheid ronddraait. Ook de spectaculaire attracties Polyp, Wild Mouse en Take-off zijn na een jaartje afwezigheid opnieuw van de partij. Uiteraard zijn de visspelletjes, schietkramen en snoepkramen er ook nog altijd. De kermis telt dit jaar in totaal 108 attracties.

Vertier met korting tijdens het blokken
Voor de tweede maal krijgen studenten kortingen op de Studentendag op donderdag 25 maart 2010. Een studentenkaart geeft recht op minimaal 30 procent korting die dag. Deze actie zal onder meer worden bekendgemaakt met 3.500 flyers in de cafés in de Overpoortstraat en 1.500 flyers in hogescholen en de universiteiten. Op de achterkant staat een preventieboodschap gedrukt om het vandalisme op de kermis tegen te gaan.

Net als elk jaar geven de foorkramers op de laatste zondag op 28 maart 2010 kortingen of verlaagde prijzen aan iedereen. Ook parkeren kan de pret niet bederven. De parking op het Sint-Pietersplein blijft de klok rond bereikbaar en kost slechts
2,5 euro per dag.

Opening
De openingsplechtigheid vindt plaats op zaterdag 6 maart 2010 om 17 uur. Na de officiële opening door schepen Mathias De Clercq, wordt de kermis ingeluid met een rondgang van de Belleman vergezeld van de Studentenfanfare Ghendt.

Wedstrijd
Ook dit jaar loopt er een samenwerking met Radio 2 en is er een wedstrijd voor de luisteraars van die zender. Twintig gezinnen kunnen een vip-ontvangst en waardebonnen van 120 euro voor attracties winnen.

Uitgebreide promotie
De Halfvastenfoor zal ook gepromoot worden op AVS, affiches, lichtkranten en bussen in de hele stad en op 200.000 broodzakken van de Gentse bakkers. Nieuw dit jaar is een ballonnenactie, op drie markten krijgen 1.500 kinderen een ballon. De markten zijn te vinden op het Edmond van Beverenplein (zondag 28 februari), de Vrijdagmarkt (vrijdag 5 maart) en het Ledebergplein (zondag 7 maart), dit telkens van 10 tot 12 uur:

Foorwandelingen
Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Halfvastenfoor, kan deelnemen aan foorwandelingen van de Gentse Gidsenbond. De wandelingen gaan enkel door op zaterdagnamiddag en zondagnamiddag om 15 uur op 06 en  28 maart 2010 of op aanvraag volgens beschikbaarheid van de gids. De prijs bedraagt 10 euro. Reserveren kan alleen ’s morgens op het nummer 09 233 07 72 of via info@gidsenbond-gent.be.

Praktisch

De kermis is open: 

·       
van zaterdag 6 maart tot en met zondag 28 maart 2010. 
·       
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 18 tot 22.30 uur. De kinderattracties openen in de week om 16 uur.

Op woensdag en zondag van 14 tot 22.30 uur en op zaterdag van 14 uur tot middernacht. De kinderattracties blijven in het weekend open tot 20 uur.