>>> Kermisnieuws november 2009
 
> Woensdag 25 november 2009:
 

> Invulling van de blauwe zones Tienen.
Voor de Karnavalkermis van Tienen die zal plaatshebben van 13 tot en met 21 februari 2010 op de Grote Markt en Kalkmarkt zoekt de stad Tienen volgende attracties:

Nr. 22 volgens plan op de Grote Markt – kant horeca: standplaats voor een attractie van max. 11m op max. 5m(diepte)
Nr. 27 volgens plan op de Grote Markt – kant Heldensquare: standplaats voor een attractie van max. 9m op 9m
Nr. 34 volgens plan op de Grote Markt – parkinggedeelte: standplaats voor een grote attractie van max. 18m op 10m(diepte)
Nr. 43 volgens plan op de Grote Markt – parkinggedeelte: standplaats voor een mechanische attractie van 17mØ
Nr. 44 volgens plan op de Grote Markt – parkinggedeelte: standplaats voor een attractie van 8m op 3m(diepte)
Nr. 46 volgens plan op de Kalkmarkt : standplaats voor een mechanische attractie van 16mØ
Wijze en duur van toewijzing: uit de hand, voor de duur van de karnavalkermis 2010 (van 13 tot en met 21 februari)

De toewijzing van de standplaatsen zal gebeuren na beslissing van het college van burgemeester en schepenen. Schriftelijke kandidaturen te richten aan: College van burgemeester en schepenen van de stad Tienen, Dienst Kermissen, Grote Markt 27 te 3300 Tienen met toevoeging van:
a)     Afschrift van de machtiging
b)     Bewijs van goed gedrag en zeden
c)     Recente foto van de attractie waarvoor de aanvraag wordt gedaan
d)     Afschrift van de brandpolis en de polis burgerlijke aansprakelijkheid “uitbating”
e)     Afschrift van de polis “verplichte burgerrechtelijke aansprakelijkheid inzake brand en ontploffingen”
f)      Ee betalingsbewijs van de laatste premie van bovenvermelde verzekeringspolissen
g)     Een afschrift  van het keuringsattest op mechanisch gebied door een erkend keuringsorganisme
h)     Een afschrift van het keuringsattest voor de elektrische voorzieningen
i)       Een afschrift van het keuringsattest door een daartoe erkend organisme van de brandblustoestellen
j)       Een opstellingsinspectie-verslag door een onafhankelijk organisme voor kermistoestel type A


De kandidaturen moeten uiterlijk tegen 10 december 2009 ingediend worden.

 
> Woensdag 17 november 2009:
 

> Foorreizigers protesteren in Sint-Truiden.

SINT-TRUIDEN - Ruim zeventig foorreizigers woonden de jongste gemeenteraad bij om de raadsleden duidelijk te maken dat ze elke wijziging aan de opstelling van de carnavalkermis zullen bestrijden.

Schepen Bert Stippelmans (CD&V) en Pascal Vossius (Open VLD) lanceerden een voorstel om de winterkermis op de Grote Markt tot een week in te korten en een doorgang te laten voor de carnavalstoet. Ze willen daarmee het carnaval versterken, de kwaliteit van de kermis verbeteren en de marktkramers twee extra zaterdagmarkten op de Grote Markt geven.

Het voorstel joeg meteen de foorkramers in het harnas. Voor de raadszitting zakten zeventig foorreizigers naar Sint-Tuiden af. Ze kregen de steun van Belgische en Limburgse beroepsorganisaties. Opmerkelijk veel Walen woonden de zitting bij. Lijst Burgemeester (SP.A/Groen!) verdedigde het behoud van de bestaande regeling. CD&V en Open VLD willen de komende weken overleggen met de Verenigde Foorreizigers van Sint-Truiden, met de schepen van Foren Filip Moers (SP.A) en met deskundigen.

De foorreizigers lieten wel verstaan dat ze een inkrimping van het aantal kermisattracties als broodroof beschouwen.

 
> Maandag 09 november 2009:
 

> Winterland Hasselt affiche voorgesteld.

Vandaag had op het stadhuis van Hasselt de persconferentie plaats van Winterland Hasselt 2009-2010. Hier werd de affiches en flyers voorgesteld (zie foto’s). 

Verder kunnen wij jullie meedelen dat volgende deelnemers aanwezig zullen zijn:

Schaatsbaan
Een schaatsbaan van 1000m2 (40x25m) zorgt voor een sfeervol decor op het Kolonel Dusartplein. Er kan in sessies van telkens 2 uren worden geschaatst. Deze starten dagelijks om 10 uur, 12 uur, 14 uur, 16 uur, 18 uur en 20 uur. Uiteraard kunnen ook schaatsen worden gehuurd. De baan is alleen toegankelijk met ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen.

Cafe Winterland
Een gezellig cafe met een sfeervolle uitstraling. U waant zich in een cafe in een Oostenrijks winterdorp met veel houten wanden, originele wijnvaten en veel kerstverlichting. In het cafe heerst elke dag een gezellige ambiance.

Kersttreintje
Het kersttreintje is een attractie voor de kleintjes tot 8 jaar. Twee rendieren trekken 3 karretjes over een mooi parcours.

Reuzenrad
Het reuzenrad zal hoog boven Hasselt uitsteken en is de blikvanger van het evenement. Vanuit het reuzenrad is er een schitterend uitzicht over de stad.

Christmas Ride
De Christmas Ride is een achtbaan waarbij de karretjes worden voortgetrokken door vliegende rendieren.

Roetsjbaan
De roetsjbaan is een reuze-glijbaan waar je op een speciaal matje naar beneden glijdt.

KERSTMARKT

Op de Kerstmarkt staan totaal 64 deelnemers. U treft er chalets aan met verschillende wintergerechten en dranken. Maar er is ook een deels overdekte kerstmarkt met originele kerstcadeaus.

Eet- en drankstanden
- Champagne- en oesterbar
- Bart Claes Catering
- Poffertjes restaurant
- Grillhutte
- Gluhweinbar
- Popcorn
- Zuurkool en tartiflettes
- BBQ
- Crepes
- Oliebollen en Churros
- Friture
- Viskraam + escargots
- Kipspecialiteiten
- Nougat en suikerspin
- Jeneverstand

Kerstartikelen
- artikelen uit Finland, het land van de Kerstman
- artikelen uit Beieren met o.a. glasblaaskunst en houtsnijwerk
- Disney artikels met speciaal aanbod kerstcadeaus
- originele kerstcadeaus
- parfumerie, cosmetica
- winterkleding
- juwelen
- beddengoed
- lederwaren

 
> Donderdag 05 november 2009:
 

> Kermisdebat op de boekenbeurs.

Aanstaande zondag 08 november 2009 vindt er op de boekenbeurs een debat plaats over 150 jaar volksamusement. Het volkse vermaak evolueert door de tijden heen, ook de ‘foor’ is nu anders dan vroeger. Kermisfanaat Michel Follet blikt terug met een boek over 40 jaar Sinksenfoor. Evelien Jonckheere schreef de geschiedenis van kijklust en sensatiezucht. Julien Vrebos vraagt aan beiden hoe vermaak en vertier zijn geëvolueerd.

Dit alles heeft plaats in de Oranje Zaal om 16u30 aanstaande zondag 08 november op de boekenbeurs in Antwerpen.
 
> Zondag 01 november 2009:
 
> Winterland Hasselt gaat uitbreiden.

Hasselt werd afgelopen winter ondergedompeld in een warme kerstsfeer tijdens het nieuwe evenement Winterland Hasselt. Op het Kolonel Dusartplein werd een grote ijspiste aangelegd, stond een reuzenrad en zorgde een kerstmarkt en het sfeervol ingerichte Winterland café voor een bijzondere ambiance. Op de Grote Markt zorgde de “Hesselse Poepjee” voor plezierige momenten bij jong en oud.

De 2e editie van Winterland Hasselt start dit jaar op zaterdag 21 november en duurt tot en met 3 januari 2010. Vanwege het succes van afgelopen jaar is besloten het evenement op het Kolonel Dusartplein uit te breiden. Dit jaar zal het winterdorp zich ook achter de muur voltrekken met onder andere een grotere kerstmarkt, een 25 meter hoge glijbaan en de Christmas Ride, een achtbaan
waarbij de karretjes worden voortgetrokken door vliegende rendieren.
De kerstmarkt op het Kolonel Dusartplein wordt dit jaar een belangrijke trekker en zal een compleet aanbod brengen met veel kerstartikelen en deelnemers die ter plekke originele kerstcadeaus maken. De kerstmarkt is deels overdekt en is dus ook bij slecht weer goed toegankelijk. De 1000 m² schaatsbaan is de grootste mobiele schaatsbaan van België en vormt het centrale decor van het winterlandschap met het 50 meter hoge reuzenrad als blikvanger. Het plein wordt verder gehuld in een winterse decoratie, met sfeervol verlichte kerstbomen. Daarnaast staat er een grote kerststal en worden alle attracties in kerststijl aangekleed en verlicht. Enkele levensgrote ijsberen, een arrenslee, sneeuw, ijspegels en meer dragen bij aan de sfeer.
Op culinair vlak zal het aan niets ontbreken. In het Winterland café naast de schaatsbaan worden de lekkerste winterdrankjes geserveerd en zal dit jaar een aparte ruimte worden voorzien voor bedrijfsfeesten en kerstborrels. Op het plein zijn veel wintergerechten te verkrijgen waaronder poffertjes, wafels, smoutebollen, Chinese wokgerechten, Duitse braadworsten en Belgische frites.
Voor de jongste bezoekers is er een bijzonder kersttreintje dat door een mooi aangelegd landschap rijdt en wordt voortgetrokken door 2 rendieren. De Grote Markt van Hasselt is tot slot het decor voor de ‘Hesselse Poepjee’ die voor jong en oud haar rondjes zal draaien en met de vele authentieke beschilderingen menige bezoeker terug in de tijd zal brengen.

Info: www.winterland.be.

 
> Big Roller Coaster verandert in Christmas Ride.

Tijdens de komende feestdagen wordt de Big Roller Coaster helemaal omgetoverd tot Christmas Ride. Deze achtbaan van René Bufkens krijgt helemaal een kerstoutfit waarbij de karretjes worden voortgetrokken door vliegende rendieren. Deze zal te bewonderen zijn op Winterland Hasselt van zaterdag 21 november 2009 tot en met 03 januari 2010.