>>> Kermisnieuws juli 2009
 
> Donderdag 30 juli 2009:
 

> Attractielijst Leuven Septemberfoor 2009. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Septemberfoor te Leuven. Van 04 september 2009 tot en met 23 september 2009 wordt de Leuvense binnenstad weer betoverd met de pracht en praal van de jaarlijkse Septemberfoor. 

Deze editie van de Septemberfoor zal dit jaar uitpakken met 74 kermisattracties voor jong en oud. Naast de vaste waarden onder de grote attracties zijn er dit jaar enkele nieuwkomers zoals de Booster Maxxx (Heyblom), Europarad (Vallentgoed-NL) en de Shaker (Tantillo/Zeppieri). De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Attractielijst Lanaken Zomerkermis 2009. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Zomerkermis te Lanaken, die dit jaar doorgaat van 16 augustus 2009 tot en met 18 augustus 2009 en dit in de Koning Albertlaan en op het Kerkplein. Dit jaar beloofd het weer een zomerse kermis te worden met kermisattracties voor jong en oud. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Attractielijst Lanaken Oktoberkermis 2009. Ook de attractielijst van de Oktoberkermis te Lanaken werd door plaatsmeester Henk Roberts al aan het grote publiek voorgesteld. Dit jaar draait deze zijn rondjes van 25 oktober 2009 tot en met 27 oktober 2009 en ook deze zal doorgaan in de Koning Albertlaan en op het Kerkplein. Ook qua attracties hier geen klagen met een mooi en verzorgd aanbod aan vermaakzaken voor het hele gezin. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Maandag 27 juli 2009:
 
> Attractielijst Sint-Truiden Augustusfoor 2009. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Augustusfoor van Sint-Truiden, die dit jaar plaats heeft van 28 augustus 2009 tot en met 07 september 2009 en dit op de Grote Markt, Groenmarkt en Minderbroedersplein. Als alles meezit mag Sint-Truiden dit jaar een mooie nieuwkomer verwelkomen. De volledige lijst van dit moment met grootvermaakzaken kan je terugvinden bij de binnenlandse kermisdata.
 

> 4,2 miljoen bezoekers voor Rheinkirmes Düsseldorf. In negen dagen tijd hebben 4,2 miljoen mensen een bezoekje gebracht aan de Grösste kirmes am Rhein in Düsseldorf, waarvan 1 miljoen in het eerste weekend en 800.000 op vrijdagavond tijdens het vuurwerk. De kermis is zeer goed verlopen. Binnenkort gaat men rond de tafel zitten om te bespreken of een verlenging van de kermis naar 16 dagen mogelijk is, echter zal dat volgend jaar sowieso nog niet zo zijn.

 
> Zondag 26 juli 2009:
 
> Tilburgse Kermis 2009 breekt alle records. De Tilburgse Kermis 2009 gaat de recordboeken in. Naar schatting hebben 1.475.000 miljoen mensen de kermis bezocht. Absolute topdagen waren Roze Maandag en zaterdag 25 juli. Op deze dag draaide de kermis 200 minuten langer door. Dit naar aanleiding van het feit dat Tilburg 200 jaar geleden stadsrechten ontving van Lodewijk Napoleon. De kermisattracties bleven tot 04.20 open. Ongeveer 250.000 mensen waren gedurende deze dag op de been. Op zondag brachten nog eens 200.000 een bezoek aan de grootste kermis van de Benelux. Kermiswethouder Joost Möller: "De Tilburgse kermis 2009 was een geweldig feest. We hebben alleen maar records gebroken dit jaar. Ik kijk dan ook met een zeer positief gevoel terug op deze kermiseditie."

 
> Vrijdag 24 juli 2009:
 

> Attractielijst Roeselare Kermis 2009. 

Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Kermis te Roeselare, die dit jaar doorgaat van 21 augustus 2009 tot en met 30 augustus 2009. 

Dit jaar maken 45 kermisattracties hun opwachting op de Grote Markt, Boterplein en Polenplein. Tussen deze 45 zaken zitten maar liefst 10 grootvermaakzaken, waaronder enkele nieuwkomers. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Attractielijst Huy Foire Huy 2009. Ook de attractielijst van Huy Foire Huy, die doorgaat van 07 augustus 2009 tot en met 23 augustus 2009, arriveerde vandaag op KERMISVERMAAK.be. Dit jaar mag deze Foire Huy 99 kermisattracties verwelkomen, waarvan 17 spectaculaire molens voor jong en oud, groot en klein...  De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Maandag 20 juli 2009:
 
> Attractielijst Tongeren Septemberfoor 2009. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Septemberkermis van de grootstad van Ambiorix, Tongeren. De Septemberkermis beloofd dit jaar weer een prachtige kermis te worden met maar liefst 120 kermisattracties voor het hele gezin. Qua grootvermaak zijn de vaste waarden weer van de partij en zij krijgen het gezelschap van 3 mooie nieuwkomers: Dark Castle (Collard), Dark Ride (Lamer/Ropers) en de High Energy (Florens/Van Herck). De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Vrijdag 17 juli 2009:
 
> Attractielijst Waregem Koersefoor 2009. Ook de attractielijst van Waregem Koerse, die dit jaar plaats heeft van 27 augustus 2009 tot en met 02 september 2009, werd vandaag aan het grote publiek voorgesteld. Dit jaar twee nieuwkomers op deze Koersefoor, de Stratosphere van Sky Attractions en de Crazy Dance van Hogie. In totaal zorgen 28 kermisattracties voor een leuke kermisuitstap! De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Woensdag 15 juli 2009:
 

> “Foorwaarts” opnieuw verkrijgbaar.

In september 1987 verscheen het even geprezen als verguisde kermisboek “Foorwaarts”. Het was een onbevangen kijk op de kermissen in binnen- en buitenland van dat moment, waarbij auteur Michel Follet geen blad voor de mond nam. Veel kermisfans herkenden zich in zijn relaas, anderen vonden dat hij té scherp en te meedogenloos was voor de kermis en zijn mensen. Hoe dan ook: het liet niemand onverschillig. “Foorwaarts” sloeg aan: na een jaar tijd waren er meer dan 4000 exemplaren verkocht, een herdruk in september 1988 bracht het aantal op meer dan 6000 in België en Nederland. In 1990 werd het definitief uit de handel genomen. De vraag naar “Foorwaarts” bleef. Hoewel het af en toe opdook op Ebay, is het nu totaal onvindbaar en is er na 22 jaar nog steeds interesse voor het beruchte boek, dat sommige kermisfreaks als 'hun bijbel' beschouwen.
Om aan de wens van een aantal kermisfans tegemoet te komen, is er eindelijk een heruitgave, een beperkte derde druk van 50 exemplaren. Hou er rekening mee dat de (zwartwit)foto's en lay-out duidelijk sporen van slijtage en de jaren 80 vertonen, maar de uitgave zelf is onberispelijk en de tekst blijft inspireren en stemt soms tot nadenken.
“Foorwaarts” kan je bestellen via michel@michelfollet.be
Het kost 18 € + 2 € verzendingskosten en iedere koper krijgt er een extraatje bij van de auteur.
Het boek wordt in een luchtbellenenveloppe gesigneerd opgestuurd.

 

 

 
> Zondag 12 juli 2009:
 

> 'Topeditie' van Sinksenfoor eindigt vandaag. 

Vandaag valt het doek over de veertigste editie van de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken. De foornijveraars spreken over een absoluut topjaar qua opkomst en opbrengsten.

De euforie van de foorkramers wordt beaamd door Luc Bungeneers (Open Vld), schepen van Markten en Foren. Hij spreekt van de meest succesvolle editie van de afgelopen twintig jaar.

Het mooie weer en de gunstige timing zorgden er voor dat het de afgelopen zes weken op de Sinksefoor vaak over de koppen lopen was.

Volgens Bungeneers brachten meer dan 1,5 miljoen mensen van binnen en buiten de stad Antwerpen een bezoek aan de Sinksenfoor. Dat volk gaf bovendien nog eens meer uit dan andere jaren. Elke bezoeker spendeerde gemiddeld 15 procent meer dan in 2008.

Ondanks de crisis had Bungeneers zich hier aan verwacht. "Burgers kiezen steeds vaker voor vertier in eigen land. Je hoeft dus niet per se naar Barcelona te gaan om een vakantiegevoel te krijgen."

De aanwezigheid van politie op het terrein zorgde er volgens Bungeneers ook voor dat er zich nauwelijks incidenten voordeden. 
> Zaterdag 11 juli 2009:
 

> Nachtkermis primeur in Tilburg.

De Tilburgse kermis komt dit jaar met een primeur voor Nederland: de nachtkermis. Op zaterdag 25 juli blijft de kermis in het kader van het 200-jarig bestaan van Tilburg 200 minuten langer open tot 4.20 uur ’s nachts.

De kermis omvat dit jaar 237 attracties en duurt van 17 tot en met 26 juli. Met enkele nieuwe sfeervolle attracties heeft de kermis als leidend thema ‘mysterieus en verrassend’. Een van de publiekstrekkers dit jaar is Mystery Hotel met een free fall toren van 26 meter hoog.

Voor de liefhebbers van spookhuizen is er het bijzondere Tal der Könige. Verder is een wandeling door het binnenste van een prehistorisch monster mogelijk en kan een bezoek aan een bioscoop 4D Vision worden gebracht.

Ook bekende namen zoals Dominator, Booster, Psychodelic, Enterprise, Speed Flip, Big Roller Coaster en Around the World (de 55 meter hoge zweeftoren) keren, enkele na enkele jaren van afwezigheid, weer terug. 

Andere primeur dit jaar is kermisradio. Tijdens de kermis zal onder meer via live uitzendingen verslag worden gedaan van de Tilburgse kermis. Behalve sfeerimpressies wordt ook informatie gegeven over verkeerstoeloop, weersverwachting en nieuwsitems.

Op de foto's zien jullie de drie verschillende kermisposters van dit jaar.

  

 

> Kermis-Cultuur Expo Tilburgse Kermis 2009.

Ook dit jaar organiseert de Stichting Kermis-Cultuur op verzoek van de gemeente Tilburg tijdens de jaarlijkse kermis een expo met als thema: “200 jaar Tilburgers met hun kermis”.

De expo 2009 zal vanwege het thema enigszins anders zijn dan de voorgaande zeven versies. Uiteraard zullen er ook weer enkele miniatuurkermissen staan maar er zal zeker ook aandacht besteedt worden aan het historisch perspectief.

De expo vindt plaats in het Paleis-Raadhuis van de gemeente Tilburg nabij de Nostalgische kermis. De expositie is voor iedereen gratis te bezoeken. De tentoonstelling is verdeeld in vier episodes namelijk het eerste en tweede deel van de 19e eeuw en het eerste en tweede deel van de vorige eeuw. Over deze periodes zal o.a. met historische attributen, foto’s, krantenknipsels en advertenties een beeld geschetst worden van 200 jaar Tilburgse kermis. Speciaal voor dit evenement brengt de Stichting onder auspiciën van hun “kermishistoricus”
Hennie van Oers een uniek boekwerk uit dat de voorbije twee eeuwen Tilburgse Kermis in beeld brengt. In dit boekwerk vind u prachtige foto’s van de Tilburgse kermis. Daarnaast wordt de tijdsgeest van 200 jaar kermis in Tilburg in beeld gebracht met oude krantenknipsels én informatie. Uiteraard is dit collectors item tijdens de expo te koop. Het boekwerk ziet er zeer aantrekkelijk uit en kent een vriendelijke prijs.

De expo wordt geopend op vrijdag 17 juli. Tijdens de officiële opening zal de inmiddels bekende Piet Maas prijs voor de vierde maal worden uitgereikt. Deze prijs is door de Stichting Kermis-Cultuur in het leven geroepen. De Piet Maas prijs wordt uitgereikt aan een persoon die de kermis een warm hart toedraagt en zich belangeloos inzet voor het kermisgebeuren. De expo zal verder alle kermisdagen open zijn tot en met zondag 26 juli tussen 13.00 en 23.00 uur.

 

> Roze Maandag Tilburg 2009: Be Gay for a Day.

Bevolking uit alle windstreken en lagen komen maandag 20 juli weer samen op de Tilburgse Kemris tot een blije feestende massa. Zoals bij het Europees kampioenschap de kleur oranje aangeeft samen ergens achter te staan. Zo is dat op Roze Maandag met de kleur Roze. Met het thema ´Be gay for a day!´ wordt iedereen uitgedaagd zich van zijn of haar meest kleurrijke kant te laten zien.

Een goede dag begint natuurlijk met een krantje bij de koffie. Een roze krant op deze roze dag, want het Brabants Dagblad komt dit jaar voor de tweede keer uit op roze papier. Als je geen abonnement hebt, geen nood want de roze kranten worden gratis op het kermisterrein verstrekt. Traditiegetrouw verkoopt het Aidsfonds de roze wuppies. Daarnaast liggen er door alle kroegen in de stad 10.000 roze viltjes van het Rosé bier van Wittekerke.

Het feest begint op het Pieter Vreedeplein met aansluitend aan de officiële opening een optreden van Jamai.

Roze Maandag is ooit begonnen als een homo-integratie feest. Een dag waarop homo’s ongestoord konden laten zien wie ze waren. In de loop van de jaren is deze dag uitgegroeid tot een dag waarop jaarlijks ongeveer 350.000 mensen uit alle windstreken de kermis bezoeken. Dit jaar sporen we iedereen aan dat te uiten door zich in roze uit te dossen. Dus een echt roze feest, niet alleen voor homo’s, lesbiennes en biseksuelen, maar voor iedereen.

 
> Vrijdag 10 juli 2009:
 
> Attractielijst Brussel Foire du Midi 2009. De start van de Foire du Midi van Brussel komt dichterbij, hoog tijd dus om de attractielijst voor dit jaar aan het grote publiek bekend te maken. Dit jaar draait de Zuidfoor rondjes van 18 juli 2009 tot en met 23 augustus 2009 en dit op de alombekende Zuidlaan. Dit jaar pakt deze kermis uit met 133 kermisattracties voor jong en oud, waarvan 28 grootvermaakzaken. Nieuwkomers dit jaar zijn de Booster Maxxx (Heyblom), Stratosphere (Sky Attractions) en Rio Rapidos (Bufkens). Tevens is dit de premièreplaats van de Dance Machine (Bodet). De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Dinsdag 07 juli 2009:
 

> Woensdag Kermidag bij JOE fm.

Zes weken lang geef Michel Follet op woensdag bij JOE fm kermisjetons weg voor de Brusselse Zuidfoor. Maar liefst 3 keer per programma.
De samenstelling van het pakket kan flink wijzigen per uur, maar we doen het 1 keer tussen 6u00 en 7u00, 1 keer tussen 7u00 en 8u00 en 1 keer tussen 8u00 en 9u00.
Via een eenvoudige SMS win je misschien tot 30 euro aan gratis jetons voor de grote Brusselse foor.
Luisteren naar JOE fm vanaf nu woensdag 8 juli. De laatste keer dat er jetons worden weggeven is nét voor het laatste weekend, dus op 13 augustus!
   

Ook is het boek over de Sinksenfoor zal weer in ruime mate voorradig zijn vanaf vrijdagavond tot zondagavond. Wie een boek komt kopen en duidelijk erbij vermeldt dat hij het via de site van Kermisvermaak vernam, wint een speciale DVD met nog uitgegeven kermisclips. Niet in de handel verkrijgbaar.
Verder is de gelimiteerde uitgave van “Foorwaarts” (opgelet: 50 stuks !)  én nieuwe postzegels van ondermeer de Polyp én het Kermiskraampje alleen dit laatste weekend verkrijgbaar op de Sinksenfoor!
 
> Attractielijst Winterslag Julikermis 2009. Plaatsmeester Paul Busselen deelde ook zijn attractielijst mede voor de Julikermis van Winterslag, die dit jaar plaats heeft van 25 juli 2009 tot en met 27 juli 2009. Dit jaar worden er 51 kermisattracties verwacht om jong en oud enkele uren te laten genieten van deze prachtige kermis. De complete lijst is te raadpelegen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Maandag 06 juli 2009:
 

> Attractielijst Herne Crange Kirmes 2009. Goed nieuws voor de kermisfanaten die alweer uitkijken naar de Cranger Kirmes in Herne, want de organisatie presenteerde vandaag de attractielijst voor dit jaar. 

Ook dit jaar beloofd het weer een prachtige kermis te worden met maar liefst 450 kermisattracties voor groot en klein, jong en oud. Daarnaast maken een massa aan grootvermaakzaken hun opwachting om voor de nodige spanning en ontspanning te zorgen. 

De volledige attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata.

 

 
> Attractielijst Eindhoven Park Hilaria 2009. Vandaag werd de attractielijst van de Eindhovense kermis Park Hilaria aan het grote publiek voorgesteld. Dit jaar maken zo'n 85 kermisattracties hun opwachting om jong en oud, groot en klein te laten genieten van de heerlijke kermissfeer. Tussen de 28 grootvermaakzaken prijken ook dit jaar weer enkele mooie nieuwkomers uit zowel binnen- als buitenland. Park Hilaria draait dit jaar rondjes vanaf 31 juli 2009 tot en met 05 augustus 2009 en dit op de J.F. Kennedylaan. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata.

 
> Donderdag 02 juli 2009:
 

> Sinksenfoorboek na vier weken al derde druk. Het boek “De Sinksenfoor – Een Tapijt Vol Beweging” is een groot succes. Meer nog: het boek is in de boekhandel en op de Sinksenfoor zo goed als uit voorraad. Einde volgende week wordt de derde druk geleverd. Het laatste foorweekend – het traditionele ‘big bang’ weekend – wordt overigens in vele opzichten bijzonder. Wie in dat weekend het Sinksenfoorboek koopt, krijgt een bijzonder kermiscadeautje. Bovendien komt er dat weekend een unieke heruitgave van het allereerste kermisboek – het even beruchte als geliefde “Foorwaarts” uit 1987. In een gelimiteerde oplage, dus échte hebbedingetjes. Op is op.
Ook de kermispostzegels waren een groot succes: wie zijn laatste exemplaren wil, haast zich naar de Sinksenfoor in het weekend van 10, 11 en 12 juli.

 
> Attractielijst Veurne Boetefoor 2009. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK de attractielijst van de Boetefoor van Veurne, die dit jaar plaats heeft van 25 juli 2009 tot en met 30 juli 2009. Alle vaste vaste waarden zijn weer van de partij om er een stevig feest van te maken... De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Woensdag 01 juli 2009:
 
> Kermis Best vrijdag van start. Twee attracties van zestig meter hoog markeren op grote afstand de locatie van de kermis in Best. Het mega-reuzenrad Diamond Wheel en een zweefmolen Around the World toornen boven het Bestse centrum uit, waar vanaf vrijdag 3 juli zo’n negentig vermaakzaken staan opgesteld. Het volksfeest duurt tot en met dinsdag 7 juli.

Dankzij de grote diversiteit aan attracties en het afwisselende aanbod behoort Best tot de populairste kermissen van Nederland. Daarnaast maken de lage ritprijzen het kermisvieren nog ouderwets aantrekkelijk.
Zo zijn ritprijzen voor kinderzaken vastgesteld op maximaal 80 eurocent. De grote attracties kennen verschillende ritprijzen. Familieattracties zoals Polyp, Swingbob, Wild West en Jamaica Trip draaien voor 1 euro. De andere, grote attracties kosten 1,50 of 1,60 euro per rit. De vier mega-attracties, Diamond Wheel, Around The World, Booster en Psycho vragen 2 euro.

 
Een uitgebreid randprogramma omlijst het feestelijk omgebouwde centrum van Best. Traditioneel vindt zaterdag 4 juli het straattheaterfestival plaats, met optredens van acteurs, jongleurs, musici en andere entertainers. Maandag is clowntjesdag, waarbij diverse internationaal befaamde clowns optreden. Dinsdag staat in het teken van circus. Circus PomPom verzorgt dan diverse voorstellingen en er rijdt een vrolijk treintje. Dinsdagavond eindigt de Kermis met een groot vuurwerk. Kermis Best is prima te bereiken per openbaar vervoer. Ook is er volop gratis parkeerruimte.