>>> Kermisnieuws september 2008
 
> Vrijdag 26 september 2008:
  
> 35.000 kermisgangers op familiedag Hasselt Septemberfoor.
 
G
isteren hebben volgens politiecommissaris Francis Balaes, minstens 35.000 mensen geprofiteerd van de aantrekkelijke combinatie die het leuke nazomerweertje en de gehalveerde prijzen op Hasselt-kermis boden voor een gezinsuitstap op de traditionele familiedag.

“Soms was het echt schuifelen en aanschuiven, maar het bleef wel gezellig. Een echte kermissfeer zoals dat hoort”, vond kermisschepen Carlo Gysens. ’s Namiddags bezochten iets meer dan 1.000 Limburgers met een handicap en kansarmen gratis de kermis, waar ze door de gastvrije foorreizigers ontvangen werden en mochten tollen en smullen zoveel ze maar wilden.

 

> Kermis Weert vandaag van start.

Een van de grootste kermissen van Nederland die bovendien met gepaste trots de slogan ‘van de grootste, de mooiste, dé betaalbaarste’ in het vaandel draagt, dat is de kermis van Weert. De stad maakt dat ook dit jaar weer volledig waar. En wel van vrijdagavond 26 september tot en met woensdag 01 oktober a.s. Verspreid over maar liefst 7 terreinen in de binnenstad staan in totaal 140 attracties opgesteld.

De editie 2008, die vandaag begonnen is en duurt tot woensdag 01 oktober, telt 140 attracties, waaronder vele (nieuwe) Europese Toppers. Een greep uit het aanbod: Een belangrijke ‘klapper’ is de Around the World, een toren met een zweefmolen zo’n 58 meter hoog, van exploitant J.v.d. Beek. Andere in het oog springende nieuwe attracties zijn o.a. een New York New York, de Jet Force, en uit Duitsland de Take Off , de Double Jump en de Montgolfière.

 

> Toevoegingen voor Luik Foire d’Octobre 2008. De Stad Luik liet ons vandaag weten dat ook de X-Treme van Jacky Dotremont, de Delta Plane van Thompson alsook de Dominator van Vlasselaerts nog een plaats hebben ontvangen op de jaarlijkse Foire d’Octobre in Luik. In totaal zullen 167 attracties ter beschrikking staan van de bezoekers en dit vanaf 04 oktober 2008... 
De complete lijst is nog steeds raadpleegbaar bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Vuurwerk startschot Opglabbeek Najaarskermis. Op zaterdag 27 september 2008 wordt de Najaarskermis van Opglabbeek feestelijk geopend met een spetterend vuurwerk. Vanaf 21u00 kan je vanuit het park rondom het gemeentehuis genieten van een spectaculair klank- en lichtspel. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Wie graag nog eens een blik werpt op het attractie-aanbod van deze Najaarskermis kan dit bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Maandag 22 september 2008:
 
> Hasselt Kermis opent met 150.000 bezoekers. 

De Hasseltse Septemberfoor is dit jaar goed op weg om alle records te breken. De 187 attracties gecombineerd met het prachtige weer lokten in het openingsweekend maar liefst 150.000 bezoekers naar het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan, waardoor dit een absolute topper geworden is. De zon lokte vanaf zaterdagmiddag de massa. Voor het openingsvuurwerk zaterdagavond troepten meer dan 35.000 mensen samen. En dan zijn we nog voorzichtig geweest met onze cijfers alszo politiecommisaris Francis Balaes. We zitten nu dus al aan de helft van de verwachte bezoekers…

 

 
> GSM-werpen populaire attractie. 

Media Markt en Hit-FM zorgden zondag voor een tijdelijke 188ste attractie op de Hasseltse Septemberfoor: wie zijn oude GSM in een basketbalring kon werpen, kreeg meteen een gloednieuw exemplaar van Nokia mee naar huis. Veel deelnemers schoven geduldig aan voor een werpbeurt, aangezien deze ludieke actie dit jaar nog meer deelnemers opleverde dan verleden jaar.

 
> Attractielijst Weert Weerter Kermis 2008. Vandaag werd de attractielijst van de Weerter Kermis in het Nederlandse Weert aan het grote publiek voorgesteld. Ook dit jaar pakt deze kermis weer uit met een prachtig aanbod met voor ieder wat wils. Tevens zijn ook dit jaar weer highlights uit binnen- en buitenland aanwezig die deze kermis zonder twijfel een bezoekje waard maken. Weert Kermis dit jaar van 26 september 2008 tot en met 01 oktober 2008. De volledig attractielijst kunnen jullie nalezen bij de buitenlandse kermisdata.
 
> Retrokermis Steenokkerzeel succesvol.

Afgelopen weekend vond voor de eerste maal in Steenokkerzeel een retrokermis plaats. Het succes voor deze nostaligische kermis was groot aangezien ook de prijzen aan de tijd van toen waren aangepast.
Ook was er randanimatie voorzien en dit door middel van een ganzenfanfare.

Foto's met dank aan Michel Follet.

 

 
> Donderdag 18 september 2008:
 

> Dit weekend retrokermis.
Gisteren werd begonnen aan de opbouw van de retrokermis in Steenokkerzeel.
Zijn dit jaar aanwezig :
Mistral, Twister, Kettenflieger en het doolhof Patapoef.
Verder 2 kinderdraaizaken en 4 kramen (smoutebollen, schietkraam, ballenkraam, viskraam).
De openingsuren zijn:
vrijdag 19u30 opening tot 23u30
zaterdag 15u00 tot laat in de avond
zondag 9u00 ('s morgen vroeg al!) tot 18u30
Alle molens draaien aan 1 Euro.
Allen daarheen!

 
> Dinsdag 16 september 2008:
 
> 3 nieuwe attracties voor Hasselt Kermis.

PUUR KERMIS
Van 20 tot 28 september staan niet minder dan 187 attracties, waarvan o.a. 28 eetkramen, 26 kindermolens en –attracties, 56 vis- en pottenspelen, 3 jetonspelen, 12 grote attracties en 16 amusementshallen op het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan. Je vindt er alles wat bij een heuse kermis hoort: traditionele kinderattracties, eetkraampjes, supersnelle draaimolens, schietkramen, … Ook dit jaar kan je tijdens Hasselt kermis genieten aan zeer democratische prijzen.

NIEUWE ATTRACTIES
- Go-karting van Alain Vanbesien
- Polyp van Paul Lauwers
- River Rafting van René Bufkens

BEZOEKERS
In 2007 beleefden zo’n 300 000 mensen plezier op Hasselt kermis.
Daarmee is de septemberfoor één van de grootste evenementen van het jaar. (Rimpelrock : 55 000 bezoekers, Pukkelpop : 152 000 bezoekers op 3 dagen, Theater op de Markt : 100 000 bezoekers verspreid over 4 dagen).
De kermis staat nog steeds garant voor plezier voor jong en oud.
De liefhebbers kunnen zich uitleven op de vele attracties, de genieters kunnen al slenterend langs de foorkramen de sfeer opsnuiven. 

VUURWERK
Naar goede gewoonte wordt Hasselt kermis ook dit jaar op gang geschoten met een spetterend vuurwerk aan de kanaalkom, met als titel: "singing in the sky" Het stadsbestuur en het Koninklijk feestcomité nodigen iedereen uit om op zaterdag 20 september om 21 uur het schouwspel mee te maken. De Hasseltse lucht zal het decor zijn van een prachtig lichtspel uitgevoerd door de vuurwerkmakers Vangelabbeek.
Na het vuurwerk (21.30 uur) is er een kermisbal in Hotel Holiday Inn met spetterende muziek. DJ ‘s Robert en Rikky zullen voor de nodige ambiance zorgen. Inkom gratis.

DINSDAG 23 SEPTEMBER – KERMISDINSDAG
Op kermisdinsdag zal het de marktbezoekers opvallen dat de markt die ze wekelijks bezoeken grotere proporties heeft aangenomen. Tijdens de jaarmarkt verwelkomt de stad ruim 140 marktkramers en standwerkers die hun producten voorstellen en demonstreren. Kom dus zeker genieten van de gezellige kermis- en marktsfeer op dinsdag 23 september op het Kolonel Dusartplein te Hasselt van 8 tot 14 uur.

DONDERDAG 25 SEPTEMBER – FAMILIEDAG & MINDERVALIDEN
Familiedag betekent dat iedereen de hele dag tegen sterk verminderde prijzen op de attracties kan. Anderzijds trakteren de foorkramers op die dag ongeveer 1000 mindervaliden van Hasselt en omgeving op heus kermisplezier. Zij worden omstreeks 13.30 uur verwelkomd aan de hangaar van IWM (Willekensmolenstraat) waar ze al getrakteerd worden op een verrassingsgeschenkje. Vervolgens vertrekken ze –onder begeleiding van stadspersoneel en foorkramers- richting kermis voor een namiddagje dollen en genieten.

BEWAAKTE FIETSENPARKINGS
Laat je niet alleen rondzwieren en zwaaien op de kermis, maar beweeg ook zelf! Kom gezond en milieuvriendelijk met de fiets naar Hasselt Kermis. Op het Groenplein, Kolonel Dusartplein en Capucienenstraat zorgen de stadswachten voor een gratis bewaakte veilige fietsenstalling. Je hoeft dus niet de halve stad te doorkruisen op zoek naar een autostaanplaats.

PARKEERMOGELIJKHEDEN
In Hasselt bevinden zich op wandelafstand van de kermis een 3000-tal gratis parkeerplaatsen (Kanaalkom, Vildersstraat, zwembad,...). Maar woon je binnen een straal van 5 kilometer dan raden we je aan om een "wijze Hasselaar" te zijn en te kiezen voor duurzame mobiliteit. Er zijn tal van gratis bewaakte fietsenstallingen en ook met het gratis openbaar vervoer geraak je tot pal voor de kermis.

FRIET & RIDE
De 'Friet & Ride' die vorig jaar geïntroduceerd werd op Hasselt kermis was een succes en kent dit jaar een vervolg. De 'Friet & Ride' moet vermijden dat je naar een parkeerplaats moet zoeken om gewoon snel een frietje, een pak smoutebollen of ander lekkers te kopen op de kermis. Er zijn twee locaties voorzien : de hoek van het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan aan het hotdogkot en de hoek van de groene boulevard en de Congostraat. De 'Friet & Ride'-zone is uniek in zijn soort en kan een tiental auto’s herbergen. Automobilisten kunnen op een speciale strook hun wagen maximaal een half uur parkeren.

MILIEUCHARTER
Voor de organisatie van een propere kermis zal er een milieucharter ondertekend worden door de kermisexploitanten en de stad Hasselt.

WEERSVOORSPELLING
Omdat kermisplezier een beetje staat en valt bij het weer, durven we al eens vooruit te blikken. De voorspellingen zien er alvast goed uit.   We zouden het de hele kermisweek droog houden , maar 's avonds kan het een jas frisser zijn.

Bron : Persbericht Stad Hasselt.

 
> Hasselt Kermis verhuist voor sneltram.

De stad gaat deze septemberkermis nauwkeurig alle kermisattracties opmeten, omdat de toekomstige sneltram vanaf 2012 twaalf meter van hun standplaatsen op de Koning Boudewijnlaan inpalmt. Met die berekeningen gaat de stad een oplossing zoeken.

De aanleg voor de Spartacus-sneltram baart de foorkramers duidelijk zorgen, dat bleek vrijdag op de voorstelling van de septemberfoor die elk jaar zowat 300.000 bezoekers in één week tijd naar Hasselt lokt.
Tot de werken voor de sneltram aanvatten, blijft de septemberfoor alvast op haar vertrouwde plek draaien en zwieren. “Maar we maken nu inderdaad van de komende kermis gebruik om de foor grondig te inventariseren”, zegt schepen van mobiliteit Rob Beenders. “Vanaf vandaag, zaterdag, worden de jaarlijkse omleidingen van kracht zodat de kermismensen hun plaats kunnen opbouwen. Die routes kent inmiddels iedereen maar natuurlijk kunnen we die niet langer aanhouden als de sneltram in uitvoering gaat. De Lijn heeft over de hele lengte van de Koning Boudewijnlaan een strook van 12 meter nodig.”
Het uittekenen van de nieuwe plaatsen begint met een “blanco blad”.

Blanco blad
“We gaan langs alle kramen lopen en vragen wie zeker op de Hasseltse foor wil blijven staan. Die kramen gaan we dan nauwgezet opmeten en op schaal uittekenen.”
“Met alle onze papieren ‘kraampjes’ gaan we één grote maquette bouwen en bekijken of we ze, op de drie delen van het Kolonel Dusartplein, het plein voor en achter de muur en het huidige marktplein, kwijtraken. Het enige probleem is dan de wekelijkse markt, waarvoor we dan weer een andere oplossing moeten zoeken.”

Verspreid
“Wat vaststaat, is dat we zeker samen willen blijven en niet verpreid over de stad worden”, geeft Eugeen Vanlingen, voorzitter van één van de foorreizigersbonden aan. “Hasselt is een prachtige kermis en dat willen we zo houden.”

Bron : Het Belang van Limburg.
  
> Vrijdag 12 september 2008:
 
> Discovery wint eerste prijs op Kermis Roosendaal.

De Belgische Discovery van Steve Stappers/Zeppieri won deze week de eerste prijs bij de grootvermaakattracties tijdens de jaarlijkse uitreiking van de kermisprijzen op de kermis in Roosendaal (Nederland). Verder winnaars waren Captain Hook Droomreis / van der Laan (kinderattractie), Lijntrekspel / Jagers (spelzaken), Cranes / de Voer (Kansspelen) en Gebakkraam  / Maasakkers (eetzaken).

Kermisvermaak.be feliciteert de familie Steve Stappers/Zeppieri met het behalen van deze prachtige prijs.

Foto's met dank aan het Kermisteam van Roosendaal.

 

 
> Woensdag 10 september 2008:
 

> Kindergemeenteraad opent As Kermis. Op zaterdag 13 september 2008 zal de kindergemeenteraad van As tussen 17u15 en 18u15 een gratis kermisbon uitdelen aan elk aanwezig kind tot 15 jaar. Deze kermisbon, aangeboden door het gemeentebestuur en de kermisexploitanten, is geldig op elke attractie op de kermis.

's Avonds heeft er dan voor de vijfde keer Asda swingt klinkt drinkt plaats. In de lokale cafées en tavernes is het dan verzamelen geblazen voor een stevige brok live muziek van een ruime waaier aan artiesten...

Wie zich trouwens graag lekker laat gaan kan gebruik maken van de gratis pendelbussen...

 
> Attractielijst Meeuwen Oktoberkermis 2008. Van 12 oktober 2008 tot en met 16 oktober 2008 kan je in het Limburgse Meeuwen weer genieten van de jaarlijkse Oktoberkermis. Plaatsmeester Patrick Geelen presenteerde vandaag zijn attractielijst voor deze editie van de Oktoberkermis. Ten opzichte van vorig jaar mag deze kermis 69 kermisattracties verwelkomen, waarvan 11 grootvermaakzaken. De attracties met een (OV) achter hun attractie, hebben een standplaats onder voorbehoud. Bij de plaatsgeving op donderdag voor de kermis zal nagegaan worden als er een plaats is voor hen. De volledige attractielijst kunnen jullie nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
  
> Vrijdag 05 september 2008:
 

> GSM-werpen op Hasselt Septemberfoor.

Na het grote succes van de afgelopen jaren, slaan ook dit jaar weer Hit-FM en Media Markt de handen bij elkaar. Na eerder met oude video’s en printers te moeten werpen, is het dit jaar de beurt aan je oude GSM-toestel. Zo heeft er op zondag 21 september 2008 vanaf 14 uur tot 19 uur een derde editie plaats. Wie z’n oude GSM-toestel in de juiste basketbalring werpt, gaat naar huis met een splinternieuwe Nokia GSM.
 
> Donderdag 04 september 2008:
 
> Attractielijst Luik Foire d'Octobre 2008. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Foire d'Octobre te Luik, die dit jaar plaats heeft van 04 oktober 2008 tot en met 11 november 2008 en dit op de vertrouwde Boulevard d'Avroy. 

Ten opzichte van vorig jaar heeft deze Foire d'Octobre tot op heden maar één nieuwkomer en dit is de Wild Mouse van Bufkens. Enkele standplaatsen zijn tevens nog niet ingevuld, dus de attractielijst is alvast nog niet helemaal compleet, maar we geven ze jullie toch alvast mee. De volledige attractielijst die dus nog onderhevig is aan veranderingen kunnen jullie nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Woensdag 03 september 2008:
 
> Attractielijst Oostende Oktoberkermis 2008. Plaatsmeester Patrick Dulsster maakte vandaag zijn attracties bekend voor de Oktoberkermis te Oostende. De oktoberfoor duurt dit jaar 2 dagen langer, van vrijdag 03 oktober tot en met woensdag 29 oktober. (2 dagen extra met de schoolvakantie) als compensatie wordt de foor op zaterdag 25 en maandag 27 oktober (heksenmaandag) in een Halloween decor gestoken. De attracties worden versierd en de exploitanten en hun personeel worden gegrimeerd. Ook zal er randanimatie worden voorzien. Dit jaar maken 71 kermisattracties hun opwachting, waarvan 14 grootvermaakzaken. Nieuw dit jaar zijn de Aqua Riesen Polyp van Lauwers en het Roue Royale Reuzenrad van van der Honing. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 

> Retrokermis in Steenokkerzeel. Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september 2008 heeft er in het hartje van Steenokkerzeel, op een speciaal gedecoreerd plein met vlaggen en lampjes een retrokermis plaats.
Volgende attracties zullen er zijn:
grootvermaak: Kettenflieger, Twister, Mistral Rupsmolen
loopzaak: Patapoef spiegeldoolhof
kinderattracties: draaimolen & vliegtuigjes
kramen: visspel, ballen werpen, schietkraam & popcorn/snoep.

 
> Donderdag 02 september 2008:
 > Meer dan 1.200 leerlingen shaken op de kermis voor Fair Traide.

Precies 1.208 leerlingen van de Katholieke Centrumscholen Sint-Truiden hebben gisteren tijdens de kermis op de Grote Markt vijf minuten geschud met een flesje fruitsap. De recordpoging kaderde in de week van de Fair Trade.

De start van het nieuwe schooljaar begon voor de drie graden van KCST niet op de schoolbanken, maar op de kermis. Voor een Fair Trade-recordpoging van Oxfam was het de bedoeling om zoveel mogelijk leerlingen op de kermis met een flesje fruitsap vijf minuten te laten schudden. Daarvoor zakten alle leerlingen af naar de kermis.

Stadsbeiaardier Noël Reynders en zijn zoon Hendrik speelden vijf minuten het Limburgs volkslied en een stuk van Schubert. De gerechtsdeurwaarder telde 1.208 leerlingen. Maar is dat een record? 'We hopen dat het er één wordt', zegt Hugo Thonnon, preventieadviseur van KCST. 'Het huidige record staat op naam van een school in Oudenaarde. Daar waren 1.704 schudders. Maar wij gaan proberen onze prestatie te laten erkennen door het Guinness World Records Book. Wij zaten namelijk op de kermis en niet op school, dus qua originaliteit moeten we niet onderdoen. Voor ons is deze actie in elk geval geslaagd. Als we de leerlingen van het volwassenenonderwijs erbij hadden gehad, hadden we het dubbel aantal deelnemers', zegt Hugo Thonnon.