>>> Kermisnieuws oktober 2007
 
> Woensdag 31 oktober 2007:
 

> Friet & Ride tijdens Novemberfoor in Lier. Van 2 tot 20 november staat de Novemberfoor weer op de Grote Markt, Zimmerplein en Gasthuisvest. In navolging van de Stad Hasselt voorziet de Stad Lier ook dit jaar voor het eerst een ‘Friet & Ride-zone’ op de Grote Markt. Lekkerbekken die met de wagen zijn en snel een frietje, wafel of portie smoutebollen willen kopen aan een van de friet- en gebakkramen, kunnen tijdens de periode van de foor hun wagen maximum 30 minuten parkeren op de ‘Friet & Ride-zone’. Deze wordt ingericht op de laad- en loszone aan de overzijde van het Vleeshuis. De zone wordt aangeduid met een bord. Je moet steeds je parkeerschijf gebruiken. Op de andere locaties van de foor is dergelijke zone niet voorzien. Op de Gasthuisvest/A. Vanderpoortenlaan is er nog voldoende ruimte beschikbaar. Op het Zimmerplein staan geen friet- en gebakkramen.

 
> Attractiewissels Niel 2007. Ook de verpachtingslijst van de Jaarmarktkermis in Niel heeft enkele wijzigingen ondergaan. Zo zal dit jaar de Popcorn Party van van Herck/Van den Bossche niet bijzijn. Deze plek wordt ingenomen door de Frisbee No.1 van Van Gorp. Verder zal ook de Katapult van De Bruyne/Lainez aanwezig zijn in plaats van de Ejection Seat. Eveneens zal er tevens een andere autoscooters staan, namelijk het exemplaar van Messiaen. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Zaterdag 27 oktober 2007:
 
> Attractielijst Soest Allerheiligenkirmes 2007. De laatste grote kermis die je kan terugvinden in onze rubriek buitenlandse kermisdata is de Allerheiligenkirmes in het Duitse Soest. Deze kan je dit jaar bezoeken vanaf 07 november 2007 tot en met 11 november 2007 in de binnenstad. Ook dit jaar mag deze Allerheiligenkirmes weer een brede waaier aan kermisattracties verwelkomen, waarvan 27 grootvermaakzaken met hiertussen enkele mooie nieuwkomers van formaat! De attractielijst van de laatste grote kermis in onze rubriek buitenlandse kermisdata is bij deze dan ook ingevuld...
 

> Pony's niet meer welkom in Gent. Kinderen zullen tijdens de komende Halfvastenfoor in Gent geen ritje meer kunnen maken op de rug van een pony. Het schepencollege heeft beslist het gebruik van dieren tijdens kermissen aan banden te leggen. Net als in Antwerpen en Bredene wil het schepencollege het gebruik van levende dieren tijdens foren verbieden. Op 22 oktober stemde de gemeenteraad het besluit van het schepencollege goed en daarmee verdwijnt de ponymolen voorgoed van de Gentse kermissen.

 
> Vrijdag 19 oktober 2007:
 

> Programma Lanaken Oktoberkermis 2007. Aanstaande weekend vindt wederom de jaarlijkse Oktoberkermis plaats in Lanaken-Centrum. Op het Kerkplein en in de Koning Albertlaan zullen dit jaar wederom alle attracties opgesteld worden. 

Verder heeft er dit jaar op kermismaandag voor de derde maal een Halloweenavondmarkt plaats vanaf 14 uur in de Stationsstraat in het centrum. Tussen 17u30 en 20u30 brengen Heksen er een bezoekje, en alle verkleede kinderen krijgen halloween-snoepjes van deze heksen… En om 23 uur heeft er een optreden plaats van Erwin van ’t Merretkoer in Café Providencia.

Lanaken Oktoberkermis heeft plaats van zondag 21oktober 2007 tot en met dinsdag 23 oktober 2007.

Info met dank aan Patrick Vanmeeren, plaatsmeester Gemeente Lanaken.
 

> Reuzenrad blikvanger op winterkermis Sint-Niklaas. Tijdens de winterkermis van 1 tot 16 december zal er op de Grote Markt van Sint-­Niklaas een reuzenrad staan. Het rad is liefst 38 meter hoog.

Ook tijdens de winter kan de Grote Markt spektakel bieden. Dit jaar zal daar een reuzenrad voor zorgen. Het zal heel de eindejaars­periode op de Grote Markt staan.

"De voorbije jaren stond er op deze kermis nog maar één keer een echt reuzenrad. Dat gaf aan de uitstraling van de stad toch echt een meerwaarde", zegt schepen voor Kermissen Gaspard van Peteghem (sp.a). "Daarom zijn we tevreden dat er opnieuw een reuzenrad in de stad zal staan."

Het gaat om een reuzenrad van 38 meter hoog, zichtbaar vanaf de Prins Alexanderlaan. Ter vergelijking: de belforttoren van het stadhuis is nauwelijks twee meter hoger dan dit uitzonderlijke reuzenrad. 

De eigenaar van de attractie is Sipkema Corry uit Nederland. Hij sloot een contract af met het stadsbestuur voor één jaar, met een optie voor de komende vier jaar.

Bron: Gazet van Antwerpen.

 
> Woensdag 17 oktober 2007:
 
> 1.300 gehandicapten op Mieve-kermis. Tradities zijn er om in ere te houden. Zo ook Meeuwen kermis, de grootste kermis in Noord-Limburg. Na de succesvolle opening van zondag en maandag konden gisternamiddag ruim 1.300 mensen met een handicap zich in Meeuwen amuseren.
Alle kermisattracties stonden klaar om hen een onvergetelijke en bovendien gratis kermisdag aan te bieden. Afgesloten werd er met een geschenk en een gezellig terrasje in de zomerse oktoberzon.

’s Avonds zakten Miss Limburg, Bo Thijskens, en televisiegezicht Ellen Dufour, op uitnodiging van Unizo Meeuwen en de gemeente, af naar Mieve kermis. De knappe dames genoten voluit van de kermissfeer en deelden met de glimlach voor ruim 500 euro geschenken uit. Donderdagavond sluiten duizenden kermisgangers Mieve kermis al dansend en drinkend af.

Bron : Het Belang van Limburg.
 
> Vrijdag 12 oktober 2007:
 

> Programma Meeuwen Oktoberkermis 2007. Oktober is dé kermismaand bij uitstek in Meeuwen-Gruitrode. Van 14 tot en met 18 oktober staat de kermis in Meeuwen op het programma.

Liefhebbers van lekker ouderwets kermisplezier kunnen ook dit jaar dus weer ruimschoots hun hartje ophalen in onze gemeente. In totaal zullen een 100-tal attracties voor het nodige plezier en vertier zorgen.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse kermis kunnen ook dit jaar weer een groot aantal jongeren uit een instelling voor personen met een handicap genieten van een namiddag plezier op de kermis in Meeuwen. Op dinsdag 16 oktober leggen de kermisuitbaters hen uitvoerig in de watten. Dit initiatief van Unizo, het gemeentebestuur en de adviesraad voor personen met een handicap kan ieder jaar op een groeiende belangstelling rekenen. Ook dit jaar worden weer een 1000-tal personen verwacht. 

Op kermisdinsdag komt er trouwens weer schoon volk langs in Meeuwen. Vorig jaar mochten er enkele KRC-Genk-spelers verwelkomt worden. Dit jaar zal een TV-persoonlijkheid de kermis met een bezoekje zal vereren. Kermisdinsdag wordt afgesloten met een met een knallend en spetterend vuurwerk. Welke attracties er terug te vinden zijn kan kan je nalezen bij de binnenlandse data's.

 
> Attractiewissels Maasmechelen. Op de Oktoberkermis van Maasmechelen, die komend weekend aan het draaien gaat, zijn er nog enkele belangrijke wijzigingen te melden. Dit jaar geen Big Swing tripride, die kiest voor de kermis van Meeuwen. Naast de reeds bekende Mega Shaker van Vermeylen/De Laet, zal er echter nog een tripride aanwezige zijn: de Free Style van Truyen. 

De meest spectaculaire nieuwkomers dit jaar zijn de Move It Machine (Greif) en de Hully Gully (Greif). De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Attractielijst Lanaken Oktoberkermis 2007. De najaarskermissen zijn volop aan de gang en de laatste lijsten met attracties komen binnen op de redactie van KERMISVERMAAK.be. Vandaag maakte plaatsmeester Patrick Vanmeeren van de gemeente Lanaken zijn attractielijst bekend voor de jaarlijkse Oktoberkermis, die volgend weekend (21-23 oktober 2007) aan het draaien gaat. Qua grootvermaak mag deze editie van de Oktoberkermis de attracties van vorig jaar verwelkomen en krijgen zij daarnaast het gezelschap van de Coco Bongo van Burdot/Zeppieri als grote nieuwkomer... De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Attractielijst Ronse Winterkermis 2007. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Winterkermis van Ronse, die gaat draaien vanaf 27 oktober 2007. Tot en met 05 november 2007 kan je op de Markt van Ronse genieten van de pracht en praal van het kermisgebeuren. Ten opzichte van vorig jaar zijn er geen veranderingen. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Donderdag 11 oktober 2007:
 

> Neon voor Sportland en Playcenter. Het lunapark 'Sportland' van Gino Bodet werd afgelopen week voorzien van Alu doosletters en eveneens voorzien van massa blauwe neon en LED looplichten die vervolgens is geschakeld op een kombinator. (foto links). Eveneens werd het Playcenter van Stefan Lauwyck voorzien van een nieuw pachtig neon-bord. (foto rechts). Deze schitterende werkjes werden wederom voor rekening genomen door Neon HTD uit Kortessem.

Foto's  met dank aan Bart Philtjens.
 

 
> Maandag 08 oktober 2007:
 

> Nieuw in 2008 : Grote zweefmolen High Swing.

Eduard Vlasselaerts deelde in exclusiviteit voor KERMISVERMAAK.be mede dat hij samen met De Poorter uit Nederland het komende seizoen met een nieuwe KMG attractie op de kermissen zal komen.
De families Vlasselaerts en de Poorter zullen in het seizoen 2008 een grote zweefmolen op de Belgische en Nederlandse kermissen presenteren. In hoofdzaak zal deze op Belgische kermisssen te bewonderen zijn.

Het gaat hier om een 60 meter hoge zweefmolen van de Nederlandse fabrikant KMG. De fabrieksnaam van deze attractie is High Swing, bezit 2 transporten en heeft een capaciteit van 24 personen per rit. Opvallend is ook dat hier de mast meedraait ten opzichte van de reeds eerder bestaande zweefmolens van andere fabrikanten. Verder is er ook geen kraan nodig om de attractie op te bouwen of af te breken.

De exploitanten hopen hun attractie in première te laten gaan op de Sinksenfoor in Antwerpen. 

Bij deze wensen wij van KERMISVERMAAK.be de families Vlasselaerts en De Poorter veel succes met het exploiteren van deze mooie nieuwkomer. 

 

 
> Zondag 07 oktober 2007:
 

> Nieuwe Simulator voor Van Besien.

Ook nieuw voor de familie Van Besien is deze nieuwe simulator, die afgelopen weekend in première ging op de Luikse Foire d’Octobre. 

Deze Simulator werd aangeworven uit een Spaans pretpark Mayoral en is gebouwd door de firma Thompson. Opmerkelijk aan deze Simulator is dat met moet in- en uitstappen aan de voorzijde. 

Ook langs deze weg wensen wij van KERMISVERMAAK.be de familie Van Besien alvast veel succes met hun nieuwe simulator.

 

 

> Go-Kart Bahn voor Alain Van Besien.

De Go-Kart die voordien in handen was van de familie Rousseau is met ingang vanaf nu van de familie Alain Van Besien. Deze had dan ook z’n première onder z'n leiding op de Foire d'Octobre in Luik.

Langs deze weg wenst KERMISVERMAAK.be de familie Van Besien alvast veel succes met het exploiteren van deze kartingbaan.

 
> Vrijdag 05 oktober 2007:
 

> Start Foire d’ Octobre in Luik.

Morgen zaterdag 06 oktober 2007 wordt de Foire d'Octobre van Luik officiëel geopend en dit vanaf 15u00 tot en met 18u00 en door door de Burgemeester en z’n gevolg.

Op vrijdag 12 oktober 2007 om 22uur heeft er een groots vuurwerk plaats op de Esplanade Saint-Marie.

Woensdag 31 oktober 2007 en zondag 11 november 2007 kan je op deze Foire d'Octobre genieten van familiedagen. Op de kermis gelden dan sterk gereduceerde prijzen op de aanwezige attracties en kraampjes.

Op woensdag 07 november 2007 worden de kleinsten onder ons nogmaals verwend en dit met een bezoekje van Sinterklaas. Om 14u00 zal de Heilige man zijn opwachting maken en dit aan de Place Cathédrale.

 

 
> Attractielijst Maastricht Najaarskermis 2007. Van 05 oktober 2007 tot en met 10 oktober 2007 kan je op het Vrijthof in het Nederlandse Maastricht weer genieten van de jaarlijkse Najaarskermis. Alvorens het Maastrichts decor om te toveren tot het sfeervolle Winterland Maastricht, kan jong en oud zich nogmaals volop uitleven op deze schitterende kermis... Beslist een uitstapje naar onze Noorderburen waard! De volledige attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata.
 

> Kermiskalender ook in België verkrijgbaar. 

Goed nieuws voor de Belgische kermisfreaks die graag een kermiskalender willen voor 2008. De derde editie van de gekende kermiskalender van Frank Veldkamp zal ook te verkrijgen zijn bij de Deca Dance van Verwijk/Bufkens op de Foire d’ Octobre in Luik.

Alle informatie over deze kalender vinden jullie nog steeds terug bij de rubriek drukwerken.
 

> Winterfoor Aalst in 2008 groter. 

Op vraag van de plaatselijke Horeca-uitbaters, en met goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen, wordt de Winterfoor 2008 uitgebreid met het Vredeplein.
Dit plein maakte vroeger reeds deel uit van de Winterfoor. Door aanplanting van bomen en plaatsing van straatmeubilair allerhande, is er een beperking van attracties wat betreft de afmetingen.
Voor de Winterfoor 2008 zijn volgende plaatsen beschikbaar:
- kindermolen max. 7m x 7m of 7m diameter;
- eetkraam (frituur, pita of hamburger) max. 7m x 5m;
- pastakraam max. 7m x 5m;
- 2 spelkramen max. 8m x 4m;
- 1 lunapark, bulldozers of holycranes max. 6m x 11m;
- Lambada of soortgelijk attractie max. 15m x 15m.

Kandidaturen voor deze plaatsen dienen voor 15 oktober 2007 opgestuurd te worden naar de stad Aalst, dienst Stadspromotie - sectie Organisatie, Grote Markt 3, 9300 Aalst of via e-mail naar: stadspromotie.organisatie@aalst.be

De Winterfoor 2008 in Aalst heeft plaats van vrijdag 25 januari tot en met zondag 10 februari 2008.

 

> Kermis Lanklaar een weekje later. De jaarlijkse grote kermis van Lanklaar heeft dit jaar niet plaats tijdens het tweede weekend van oktober.
Burgemeester Peeters: “Omdat de kermissen van Mechelen-aan-de-Maas en Lanklaar dit jaar samenvallen op zondag 14 oktober zijn we met de foorkramers overeengekomen de kermis van Lanklaar op te schuiven naar het derde weekend of zondag 21 oktober. Organisatorisch was dit mogelijk.” Bij het samenvallen van de kermissen van Mechelen-aan-de-Maas en Lanklaar geven de foorkramers voorkeur aan Mechelen-aan-de- Maas. In juli 2007 was er ook al ongenoegen bij de jeugd toen vele foorkramers voor lege plaatsen zorgden op het kerkplein in Lanklaar.

 
> Maandag 01 oktober 2007:
 

> 60.000 bezoekers op slotdag septemberfoor. 

Naar schatting 60.000 bezoekers zijn zondag, op de slotdag, naar de Hasseltse septemberfoor afgezakt. Zaterdag was er door het slechtere weer weer heel wat minder. Toen kwam alleen ’s avonds veel volk opdagen, zowat 15.000 kermisgangers. Vorig weekend trok deze septemberfoor al 150.000 bezoekers. In de gehele negen dagen is deze Hasseltse Septemberfoor één van de meest druk bezochte door de jaren heen.