>>> Kermisnieuws mei 2007
 
> Dinsdag 29 mei 2007:
 
> Stan Van Samang blikt clip in op Sinksenfoor.

 “Steracteur-Sterartiest”-winnaar Stan Van Samang heeft zaterdag op de Sinksenfoor in Antwerpen de videoclip van z’n eerste single Scars ingeblikt. Zijn single moet eind deze week in de winkels liggen en is volgens de 27-jarige acteur “een ballad met ballen”. 

De bijhorende clip speelt zich af op een kermis waarbij de hele wereld letterlijk rond Stan Van Samang lijkt te draaien.

Foto met dank aan Kevin Verheyden.

 
> Opglabbeek Kermis opent met kermisrock. Traditiegetrouw wordt de kermis feestelijk geopend. Op zaterdag 02 juni 2007 om 15u00 kunnen alle kinderen en hun ouders gratis naar een optreden van 4 muziekgroepjes van eigen bodem: Peanutzz, Outside, Motion sickness en Equipment. Dit optreden vindt plaats op de speelplaats van de lagere school, naast het Troempeelke in Opglabbeek. Voor de kleinere kinderen is er spetterende kinderanimatie voorzien.
 

> Kermishappening in Zaventem.

Tijdens de jaarlijkse voorjaarskermis in Zaventem zal er een kermistentoonstelling plaatsvinden. 

Deze kermishappening met schilderijen, tekeningen, foto’s, kermisvoorwerpen, muziek en praatcafé zal plaatsvinden in Zaak Hof ter Meren in Zaventem en dit op vrijdag 01 juni 2007 van 20u tot 23u en op zaterdag 02 en zondag 03 juni 2007 telkens van 14u tot 19u. 

De organisatie is in handen van Van Dijckkring, Klik-Klak en de Kermisvogels.

 
> Maandag 28 mei 2007:
 
> See Sturm Bahn naar Lainez. De See Sturm Bahn van Alain Van Besien zal vanaf de augustusfoor van Sint-Truiden in handen zijn van de familie Lainez/Van Hout. 

Dit jaar zullen de kermissen van Sint-Truiden, Hasselt en Luik onder hun regie plaatsvinden. Tijdens de komende wintermaanden zal er dan een restyle volgen van deze attractie. In 2008 zou de gewone tournee van de See Sturm Bahn gewoon gevolgd worden. 

KERMISVERMAAK.be wenst langs deze weg de familie Lainez alvast veel succes met hun nieuwe aanwinst. 

 

 
> Nieuwe eigenaar voor G-Force. 

Door de komst van de See Sturm Bahn bij de familie Lainez, zal ook de G-Force (Booster) een nieuwe eigenaar krijgen. Deze werd inmiddels al gevonden. De nieuwe eigenaars van deze snelle booster zijn Eddy Janssen en Margot Lainez.

KERMISVERMAAK.be wil ook langs deze weg de nieuwe eigenaars veel succes wensen met hun G-Force.

 

 
> Zaterdag 26 mei 2007:
 

> Wereldpremière Jet Force in Antwerpen. Op de Sinksenfoor in Antwerpen had vandaag zaterdag de wereldpremière plaats van de Jet Force van Jan van der Honing.

De Jet Force is de nieuwste attractie van het type Jet Stream van de Nederlandse attractiebouwer Mondial. Deze attractie kwam dan ook rechtstreeks van de Nederlandse fabriek Mondial naar de Sinksenfoor.

Onder grote belangstelling van de aanwezige bezoekers draaide deze sensationele attractie haar eerste rondjes doorheen de lucht.

 

KERMISVERMAAK.be wenst bij deze Jan van der Honing alvast veel succes toe met het exploiteren van deze spectaculaire Jet Force.

 

 
> Donderdag 24 mei 2007:
 

> Funfair DVD 8 verschenen. Onlangs verscheen in de Funfair DVD-reeks deel 1 tot en met deel 7 reeds. Momenteel is reeds het achtste deel van deze leuke DVD-collectie verschenen.

Hierop zijn beelden te zien van de kermissen in Duitsland. Meer informatie over deze en de andere DVD's vinden jullie op www.funfairdvd.com.  

 
> Dinsdag 22 mei 2007:
 
> Attractielijst Wellen Sint-Janskermis 2007. Vandaag arriveerde de attractielijst van de Sint-Janskermis te Wellen bij KERMISVERMAAK.be. Ook dit jaar beloofd het weer een mooie kermis te worden met als grote nieuwkomer: de G-Force van Lainez. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Zondag 20 mei 2007:
 

> Opbouw Antwerpen Sinksenfoor van start. Op de Zuiderdokken in Antwerpen is de opbouw van de jaarlijkse Sinksenfoor van start gegaan. Zo zijn het Roue Royale reuzenrad, de Drop Zone en de Colorado wildwaterbaan reeds aanwezig. Het grootste gedeelte van de attracties komen in de loop van maandag aan, als de kermis van Brugge en Doornik voorbij zijn.

 

We gingen alvast even kijken tijdens de opbouw, foto’s hiervan vinden jullie bij de reportages. We hopen jullie in de loop van de week nog meerdere opbouwfoto’s te kunnen serveren....

 

> Nieuw in 2007 : Drop Zone.  

Onlangs ging op de Foire de Mai in Doornik de Drop Zone van Cosimo Monterosso in première. Tot begin vorig jaar was hij nog in het bezit van een autoscooter die toen verkocht werd aan de Nederlandse exploitant Van Kammen.
Vanaf nu is C. Monterosso weer terug te vinden op de kermissen met een 17 meter hoge free-fall toren van SBF Rides uit Italië, met de naam Drop Zone.

KERMISVERMAAK.be wenst bij deze Cosimo Monterosso veel succes toewensen met het exploiteren van deze leuke Drop Zone.

 

 
> Zaterdag 19 mei 2007:
 

> Attractielijst Antwerpen Sinksenfoor 2007.

Vandaag maakte plaatsmeester Fred Azaert de attractielijst van de Antwerpse Sinksenfoor bekend aan het grote publiek. Dit jaar kan jong en oud volop rondjes draaien van 26 mei 2007 tot en met 08 juli 2007 en dit op de Vlaamse en Waalse Kaai.

Ten opzichte van vorig jaar zijn meedere attracties die een andere plek hebben gekregen, zo staat het Roue Royale Reuzenrad in het midden van de Zuiderdokken.

Dit jaar mag de Sinksenfoor zich wel opmaken voor enkele zeer mooie nieuwkomers met onder meer de Bayern Kurve van Kiener uit Frankrijk, Colorado River (Bufkens), Drop Zone (Van Herck), Katapult (De Bruyne/Lainez), Phoenix (Heyblom) en Rockin' Tug (Torfs).

Als alles goed gaat wordt de Sinksenfoor ook meteen de allereerste kermis waar de Jet Stream van Jan van der Honing zijn optreden zal maken. 

De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.

 
> Vrijdag 18 mei 2007:
 

> Meikermis in Hulst herleeft. Dankzij de inspanningen van “Hulst Leeft”, een samenwerkingsverband van diverse Hulsterse verenigingen gaat de Meikermis van dit gehucht van Tessenderlo een nieuw leven leiden. Met de steun van de Evenementencel in het kader van “De Ronde van de Gehuchten” werd een volledig feestprogramma rond de kermis uitgewerkt met als blikvanger een heus kermisbal op zaterdagavond. Bovendien verhuist de kermis van het Eikelplein naar de parking van buurthuis De Griffel. De toegang voor het kermisprogramma “Hulst Leeft” in en rond het buurthuis is gratis.

Het feestprogramma ziet er als volgt uit:
Zaterdag 19 mei :
-vanaf 14u : opening van de kermis met een dweilband.
-namiddag : kinderanimatie Just-Us.
-21u : Groot Kermisbal met orkest The Real Time band.

Zondag 20 mei :
-14u : optreden van Ripcored (groep met Hulsterse roots).
-15u : demo & initiatieles The Silver Dollar Country Dancers.
-vanaf 15u : optreden goochelaar Hiandy.
-16u : optreden van jeugdharmonie Crescendo.
-vanaf 19u : optreden in de cafetaria van De Griffel van Two Man Sound (Jos & Willy)

Maandag 21 mei :
-vanaf 16u : kermisambiance in de cafetaria van De Griffel.

Voor de kinderen is er eveneens de kleurwedstrijd “Looike op eendjesjacht”. Alle deelnemers ontvangen een frisbee van Looike, een cadeautje van de Lokale Handelsraad. Meer informatie over het initiatief is verkrijgbaar bij Bob Geyskens, voorzitter Hulst Leeft, 0475/64 18 82.

 
> Donderdag 17 mei 2007:
 
> Boek: Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten. 
Voor "Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten" verzamelde Antwerpenaar Bert Bevers een kleine tachtig gedichten die handelen over of geïnspireerd zijn door de kermis. Het zijn verzen van bekende en minder bekende dichters uit Nederland en Vlaanderen. Op een enkele uitzondering na betreft het werk uit de 20ste en 21ste eeuw.

Het boek "Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten" bevat niet alleen poëzie, maar ook tientallen reproducties van schilderijen en tekeningen van kunstenaars die zich net als de dichters lieten inspireren door de kermis. Onder hen Jan Bentener, Modest Huys, Frans Huysmans, Isaac Israëls, Pyke Koch, Pieter van Maes, Joop Mijsbergen, Constant Permeke, Ru van Rossum, Gustave De Smet, Gerrit Sol, Edgard Tijtgat, Karel Venneman, David Vinckboons en Willem de Zwart.

"Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten" is een gezamenlijke uitgave van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht (landelijk instituut voor de cultuur van het dagelijks leven), Historisch Centrum het Markiezenhof te Bergen op Zoom (dat een kermismuseum huisvest), de Stichting Kermis-Cultuur in Eindhoven (die zich ten doel stelt de unieke historie van de kermis voor een breed publiek toegankelijk te maken) en het Singermuseum in Laren (dat de bij dit boek passende tentoonstelling Altijd Prijs! Kermis & Kunst inrichtte). Deze uitgave kwam er voorts naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van het Maliebaanfestival in Utrecht, een kermis waarin kunst en cultuur samengaan.

"Nu weer de kermis gloeit met duizend lichten" bevat poëzie van Gerrit Achterberg, H.H. ter Balkt, F.L. Bastet, H.C. ten Berge, Bernlef, Bert Bevers, Ulrich Bouchard, Liane Bruylants, Frans Claus, René De Clercq, Emma Crebolder, René Van Daele, Johan Daisne, Charles Ducal, Jozef Eijckmans, Hanneke van Eijken, Lernert Engelberts, Diann van Faassen, Agnita Feis, Fernand Florizoone, Piet Gerbrandy, Eva Gerlach, Guido Gezelle, A.W. Grauls, Maria de Groot, Albert Hagenaars, Kees Hermis, Ingmar Heytze, Peter Holvoet-Hanssen, Philip Hoorne, Pierre Kemp, Peter der Kinderen, Hans Kok, Judy Koot, Nannie Kuiper, Wiel Kusters, Pieter Langendijk, Jef Last, Jan Lemmens, Gerry van der Linden, Mark Meekers, Hubert Melis, Wil Melker, Willem de Mérode, F.J. Mink, Maurits Mok, Martinus Nijhoff, Jan van Nijlen, Roger Nupie, Toon van Opstal, Hanneke Paauwe, Reine De Pelseneer, W.L. Penning, Ton Peters, Michaela Pölzl, Cees van Raak, Daniël Van Ryssel, Arnold Sauwen, Ingmar Schippers, Louis Schröder, Max Schuchart, Floris Seidel, Amand Simoens, Garmt Stuiveling, Hans Tentije, Wim van Til, Tymen Trolsky, Edward van de Vendel, François Vermeulen, Harry M.P. van de Vijfeijke, Ina van Vondel, Kees Wagtmans, Hans Warren, Jan Kees van de Werk, Anton van Wilderode en W.J. van Zeggelen.

ISBN 97 89071840 692 / prijs in de boekhandel 22,50 / te bestellen via ncv@volkscultuur.nl
 

> Aqua Valley naar Oostenrijk. Wie de Aqua Valley wildwaterbaan van René Bufkens nog voor de laatste keer wil beleven zal zich moeten haasten naar de Meifoor te Brugge want hierna zal deze wildwaterbaan van het Belgische kermistoneel verdwijnen. De Aqua Valley is verkocht aan de Oostenrijkse kermisexploitant Rieger. De Aqua Valley zal vanaf nu plaats maken voor de Colorado die in 2003 op de Septemberfoor te Hasselt z’n première beleefde onder de naam White Water. De intussen gerestylde Colorado zal zijn première beleven op de Antwerpse Sinksenfoor. Langs deze weg wenst KERMISVERMAAK.be de familie Bufkens heel veel succes met hun vernieuwe attractie.

 
> Vrijdag 11 mei 2007:
 
> Sinksenfoor dit jaar zonder pony's. Schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open Vld) wil geen dieren meer op de Antwerpse kermissen. Dat betekent dus ook geen rondjes meer rijden met pony's op de Sinksenfoor dit jaar.

Er is al langer een verbod op wilde dieren in circussen op het Antwerps grondgebied. Bungeneers, lid van de dierenrechtenorganisatie Gaia, wil dit nu uitbreiden naar de kermissen. "In overleg met de eigenaar van pony's zullen er dit jaar al geen dieren op de Sinksenfoor staan", zegt Bungeneers. "De man komt met een alternatieve attractie. Ik wil het verbod op dieren vastleggen in de exploitatie-eisen. Dat moet nog op het college worden besproken. Ik wacht ook op het advies van onze juridische dienst. Als het niet afdwingbaar is, dan begin ik zeker met een sensibiliseringsactie. De exploitatie van dieren moet tot het verleden behoren."

Bungeneers had medelijden met de paardjes die alleen maar rondjes draaiden. De schepen krijgt lof van Gaia.

De eigenaar van de pony's, Marc Torfs, reageert eerder gelaten op de beslissing. "Ik was eigenlijk al lang op zoek naar een nieuwe attractie", zegt Torfs. "Dit jaar sta ik met een boot op de Sinksenfoor. Als ik mijn been stijf had gehouden, dan had ik waarschijnlijk wel terug een plek gekregen voor mijn paardjes. De pony's zijn steeds een groot succes."

Torfs staat al zeven jaar met zijn dieren op de Sinksenfoor. Ook bij zijn ouders en schoonouders konden kinderen op pony's rijden. "De negatieve kritiek op attracties met dieren is nooit leuk", zegt de zaakvoerder. "Mensen beseffen niet dat wij dag en nacht met onze dieren samenleven. We doen de achttien pony's niet weg. Ze staan in een wei."

Of de kermisexploitant het werken met de pony's gaat missen? "Eigenlijk niet", zegt Torfs. "Werken met dieren is héél zwaar. Met onze mechanische attractie zal het voor ons wat rustiger werken zijn."  (Bron: Gazet van Antwerpen)
 
> Attractielijst Maastricht Sint-Servaaskermis 2007. Vandaag begint in het Nederlandse Maastricht de jaarlijkse Sint-Servaaskermis. Ook dit jaar beloofd het weer een mooie kermis te worden met enkele mooie nieuwkomers voor jong en oud! Welke attracties hier te beleven vallen op het Vrijthof kan je terugvinden bij de buitenlandse kermisdata.
 
> Donderdag 10 mei 2007:
 
> Attractielijst Kerkrade Voorjaarskermis 2007. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Voorjaarskermis van het Nederlandse Kerkrade. Van 11 mei 2007 tot en met 18 mei 2007 kan je hier genieten van een prachtig Nederlandse kermis, met flink wat Belgische inbreng met de Big Happy Monster (Lauwers), Dance Factory (Greif), Move It Machine (Greif) en de Sex Dance (Greif). Beslist een bezoekje waard! De attractielijst kan je nalezen bij de buitenlandse kermisdata. Mat dank aan Marco Roelofsen (Gemeente Kerkrade)
 
> Dinsdag 08 mei 2007:
 
> Attractielijst Ronse Zomerkermis 2007. Stieven Delouvroy medewerker van de dienst feestelijkheden van de stad Ronse maakte vandaag de attractielijst voor de jaarlijkse Zomerkermis aan ons over. Deze kermis heeft dit jaar plaats van 02 juni 2007 tot en met 11 juni 2007. Op zondag 03 juni heeft de fietelommegang plaats en de jaarmarkt gaat dit jaar door op maandag 11 juni 2007. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.
 
> Donderdag 03 mei 2007:
 

> Wereldrecord 10 uur in de Eclipse geslaagd!

Veldegemnaar Robin Demyttenaere heeft gisteren woendag 02 mei 2007 een waanzinnig wereldrecord gevestigd. Hij zat tien uur aan een stuk op de Eclipse, een van de meest spectaculaire attracties op de Brugse Meifoor.

Demyttenaere hoopt met zijn recordpoging geld in het laatje te brengen voor zijn website www.kermismovies.be. Demyttenaere begon zijn recordpoging om 14 uur en bleef zitten tot middernacht.

KERMISVERMAAK.be wenst Robin van harte proficiat bij het behalen van z’n uitdaging.

Foto's met dank aan Robbin Goossens.

 

 
> Woensdag 02 mei 2007:
 

> Meer dan 100.000 bezoekers voor de Genkse Meifeesten. De 52e editie van de meistoet in Genk dinsdag was een weergaloos succes. Liefst meer dan 100.000 mensen trokken naar het centrum van Genk. Dit overtrof zelfs de verwachtingen van het organiserende feestcomité. Dit betekend dat dit jaar de drukste editie ooit plaatsvond.

Pronkstuk van de optocht was de praalwagen van Meikoningin Deany, maar ook hier speelde de mooie 1 mei-weer een hoofdrol. Ook de traditionele 1-meikermis en het vuurwerk trokken een immense massa volk...

 

 
> Attractielijst Turnhout Augustusfoor 2007. Vandaag arriveerde bij KERMISVERMAAK.be de attractielijst van de Augustusfoor van Turnhout. Dit jaar maken 71 kermisattracties hun opwachting om jong en oud een dagje vol kermisgenot te bezorgen... Net als voorgaande jaren ook weer een handjevol nieuwkomers met dit jaar de Dark Ride (Lamer/Ropers) en de Lambada (Commisaris), die hier voor de eerste maal hun opwachting mogen maken. De volledige attractielijst kan je nalezen bij de binnenlandse kermisdata.